Trump overværer fransk pomp og militærpragt på festdag

Fredag er den franske nationaldag, Bastilledagen, og den amerikanske præsident er inviteret med som æresgæst.

Det amerikanske præsidentpar overværede en militærparade i Paris fredag, der markerer den franske nationaldag, Bastilledagen. Scanpix/Alain Jocard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Paris. De franske flag vejrer fredag hele vejen op ad Champs-Élysées i Paris og markerer Bastilledagen, den franske nationaldag.

Dagen er også afslutningen på et todages besøg af det amerikanske præsidentpar i Frankrig samt 100 året for dagen, hvor USA gik ind i 1. Verdenskrig.

Det amerikanske præsidentpar, Melania og Donald Trump, var derfor æresgæster, da en stor militærparade fredag formiddag rullede ned ad Champs-Élysées.

Stribevis af kampvogne og militær rullede ned af alléen. Også den franske præsident Emmanuel Macron var en del af optoget.

Han kørte stående i en åben militær jeep, inden han stillede sig med øvrige repræsentanter for det officielle Frankrig, samt hans hustru, Brigtitte Macron, og det amerikanske præsidentpar på et podium.

Det er kun to måneder siden, at Macron sidst kørte ned ad Champs-Élysées i åben vogn. Det skete, da han blev indsat som ny præsident.

Det er derfor også første gang, at Macron har budt et amerikansk præsidentpar velkommen. Besøget bød torsdag på diskussioner med Trump om blandt andet terror og forsvar.

Dagen blev afsluttet med en fælles middag for de to præsidentpar i Eiffeltårnet.

Middagen har Trump fredag kommenteret på Twitter, hvor han kalder det en god aften. Donald Trump tilføjer, at »forholdet til Frankrig er stærkere end nogensinde«.

Op til militærparaden i Paris har sikkerheden været voldsomt forstærket. Champs-Elysee har været rømmet for mennesker fredag.

Foruden at være en historisk dag markerer Bastilledagen også ét års dagen for angrebet i Nice, hvor en lastbil pløjede igennem en strandpromenade og dræbte 85 personer.

Senere fredag besøger Emmanuel Macron Nice for at ære ofrene for angrebet.

/ritzau/Reuters