Trump om sin egen justitsminister: »Jeg skulle aldrig have udnævnt ham«

Den amerikanske præsident plages af Russia-gate i en sådan grad, at han fortryder, at han nogensinde udnævnte Jeff Sessions til justitsminister, siger han i et interview.

ARKIVFOTO: Donald Trump og Jeff Sessions. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB

»Jeg skulle aldrig have udnævnt ham.«

Så konkret var den amerikanske præsident, Donald Trump, da han onsdag i et interview med The New York Times kommenterede udnævnelsen af Jeff Sessions til USAs justitsminister efter præsidentvalget.

»Det er meget uretfærdigt over for præsidenten, at han har trukket sig i forbindelse med undersøgelserne af Ruslands indblanding i valgkampen. Hvis jeg havde vidst, at han ville trække sig, så var han aldrig blevet udnævnt. Han burde i det mindst have fortalt mig, at han ville gøre det. Og så havde han aldrig fået posten,« siger Trump i interviewet.

Sessions har trukket sig som øverste ansvarlig i justitsministeriet for undersøgelserne, fordi det er blevet afsløret, at han selv havde to måske tre møder med russere under Trumps valgkamp.

Præsidentens åbne afstandstagen fra sin egen justistsminister er usædvanligt og fører normalt til en fyring, men Trump valgte i stedet The New York Times - avisen som han kalder for Fake News - til at fortælle omverdenen, at han ikke længere har tillid til sin justitsminister.

»Jeg bliver ikke undersøgt«

Trump er utilfreds med, at Sessions beslutning har betydet, at der er nedsat en uvildig undersøger af, om der har været tætte forbindelser mellem Trumps kampagne og Rusland, som man har mistanke om er tilfældet.

Trump selv siger, at han ikke personligt er under mistanke, men at undersøgelsen kun drejer sig om hans kampagnestab.

»Jeg tror ikke, at jeg bliver undersøgt. Og for hvad. Jeg har intet galt gjort,« siger Trump.

De amerikanske efterretningstjenester har samlet konkluderet, at Rusland blandede sig i præsidentvalget og hackede både Demokraternes og andres computere for at finde belastende materiale om Trumps modkandidat, Hillary Clinton.

Russerne forsøgte også at hacke sig ind i selve valgboksene, hvilket dog ikke lykkedes.

Trump havde også en klar advarsel til lederen af undersøgelsen, Robert S. Mueller, personligt. Trump ville ikke finde sig i, hvis han besluttede at udvide undersøgelsen til også at gælde Trumps nære familiemedlemmers forretningsmæssige dispositioner i forhold til Rusland. Det ville være den røde linje, der ikke skulle krydses.

»Det vil jeg sige, at det er. Det er et brud på alt. Hør nu her. Det er Rusland, det drejer sig om,« sagde Trump.