Trump om Løkke: »En vidunderlig mand«

EPA/SHAWN THEW Fold sammen
Læs mere
Foto: SHAWN THEW

Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og USAs præsident Donald Trump mødtes torsdag aften dansk tid i Det Hvide Hus i Washington.

Det var kun en ganske kort ordudveksling mellem de to, som pressen fik lov til at overvære i Det Ovale Kontor.

»Det er godt at møde den danske statsminister. En vidunderlig mand, der gør et vidunderligt stykke arbejde. Vi har et fremragende forhold, og vi arbejder sammen på mange områder,« sagde Trump ifølge TV2 om Lars Løkke Rasmussen.

Herefter skulle de to statsledere tale sammen for lukkede døre.

Lars Løkke Rasmussen er blot den fjerde europæiske statsleder, der er på officielt besøg hos Donald Trump, siden indsættelsen i januar. Kun den britiske, irske og tyske regeringsleder har været på besøg.

I et interview i dagens Berlingske udtaler Lars Løkke Rasmussen, at han er bekymret for Donald Trumps opgør med frihandelsesaftaler og klimatiltag.

»Jeg vil tro, at hvis man er ny præsident i USA, har man et billede af Europa, men ikke alle nuancerne og hele farvepaletten. Og det får jeg en unik chance for at bidrage til, at præsidenten kan få. Jeg har 120 milliarder gode grunde til at mødes med Trump, fordi vi eksporterer for 120 milliarder kroner til USA,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

De skulle bl.a. diskutere netop frihandel, NATO og kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS). Siden begyndelsen af den militære indsats mod IS har Danmark bidraget med bl.a. F16-fly og senest træning af politifolk og soldater.

»Danmark udviser i forvejen et i særklasse stort engagement. Så jeg møder præsidenten med et løfte om at fastholde dette engagement uden præcis at kunne vide, hvad han har at sige. Mit mål er naturligvis også at bygge videre på hans førstehåndsviden.Men for mig er det vigtig at forlade en præsident i Det Hvide Hus, der ved - senest når jeg er gået - at vi yder vores del og agter at blive ved med at gøre det,« sagde Lars Løkke Rasmussen til Berlingske.

Præsident Donald Trump sagde inden mødet, at han forventede »frugtbare« drøftelser med Løkke:

»Vi kommer til at have nogle bestemte udvekslinger, der bliver meget, meget frugtbare,« sagde han ifølge Ritzau.

På spørgsmålet om ,hvordan Trump ser Danmark som allieret, lød det ifølge Ritzau:

»Som en meget god allieret. Virkelig god. Virkelig gode folk.«