Trump og Xi underskriver forretningsaftaler for milliarder

Trump vil rette op på "uretfærdig" skævhed i USA's handel med Kina, siger han under statsbesøg.

Handelspolitik var blandt punkterne på dagsordenen, da USA''s præsident, Donald Trump, og Kinas præsident, Xi Jingping, torsdag holdt møde i Folkets Store Hal i Beijing. Reuters/Jonathan Ernst Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beijing. På andendagen af den amerikanske præsident Donald Trumps officielle besøg i Kina har de to lande offentliggjort forretningsaftaler til en samlet værdi på over 250 milliarder dollar. Det svarer til over 1600 milliarder danske kroner.

Det rapporterer flere nyhedsbureauer.

Alene torsdag blev der ved en ceremoni med de to magtfulde mænd meddelt aftaler for 206,5 milliarder dollar. Deriblandt kontrakter om levering af amerikanske flymotorer og bildele til Kina.

Der blev også offentliggjort flere store aftaler mellem kinesiske producenter af mobiltelefoner og amerikanske leverandører.

Den slags kontraktunderskrivelser er nærmest et fast indslag, når udenlandske ledere aflægger besøg i Kina, skriver AP.

En samarbejdsramme for skifergas og en hensigtserklæring om industriel udvikling er det også blevet til under besøget.

Samtidig garanterer Trump, at han vil ændre "det ensidige og uretfærdige" handelsforhold mellem de to lande, skriver Reuters.

I 2016 havde USA et underskud på samhandlen med Kina på 347 milliarder dollar ifølge thebalance.com.

Det er det største handelsunderskud i verden. Mens USA importerede varer fra Kina for 463 milliarder dollar, så blev der kun sendt for 116 milliarder dollar amerikanske produkter den anden vej.

Men præsident Xi Jinping lover, at Kina vil åbne sin økonomi mere for udenlandske investeringer.

- Kina vil åbne dets dør endnu mere, siger Xi.

Han tilføjer ifølge AP, at udenlandske virksomheder, deriblandt amerikanske, vil opleve et "mere åbent, mere transparent og mere velordnet" marked.

USA og andre lande har længe lagt pres på styret i Beijing og forlangt bedre muligheder for, at udenlandske virksomheder kan få foden inden for i Kina.

Donald Trump ankom onsdag til Beijing sammen med sin hustru, Melania. Her besøgte parret blandt andet Den Forbudte By med præsident Xi som guide.

Forinden var området, der huser det kinesiske kejserpalads, blevet lukket for almindelige turister.

/ritzau/