Trump og Putin mødes for første gang - men er de venner eller fjender?

Den amerikanske præsident skældte ud på Rusland i går i Polen. Og det er blevet bemærket i Moskva.

Arkivfoto. Den amerikanske præsident skældte ud på Rusland i går i Polen. Og det er blevet bemærket i Moskva. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV

HAMBORG: Donald Trump og Vladimir Putin. De to mest omtalte »par« under og efter den amerikanske præsidentvalgkamp, hvor den russiske præsident blev beskyldt for at hacke valget for at få placeret Trump i Det Hvide Hus. Trump har hele tiden under valgkampen undladt at kritisere Putin. Og den amerikanske præsident er til gengæld mistænkt for at have været svært godt tilfreds med den russiske hackning og indblanding i valget.

Men er freden nu forbi? Det vil vi se om nogle timer, når Trump mødes med Putin til et bilateralt møde i Hamborg til det, Trump har kaldt for en ny begyndelse i forholdet mellem USA og Rusland.

Men at dømme efter de russiske reaktioner på Trumps løfter og taler i går i Polen, hvor han gik skarpt i rette med Rusland både i Syrien-konflikten og i Ukraine, så er der ikke tegn på, at optøningen er lige rundt om hjørnet.

At Trump lovede at sende polakkerne forsvarsmissiler af typen Patriot har heller ikke skabt sommerstemning i Kreml. Hvert eneste ord, Trump sagde om Rusland, er nøje blevet registreret af de russiske aviser og tv-stationer. Og de er ikke fornøjede med det, de hørte.

Det statslige tv rapporterede blandt andet, at »de to statschefer (Trump og den polske præsident Andrzej Duda) har fundet hinanden i et fælles tema - at beskylde Rusland for at være en militær trussel.«

Trump sagde blandt andet i Polen, at man skal modstå Rusland som en »destabiliserende faktor«, og det blev bemærket, at polakkerne også udtrykte håb om, at amerikanske soldater fortsat skal blive i Polen for at imødegå en russisk trussel.

Der har været mange analyser fremme om, hvor godt eller hvor skidt mødet kan komme til at gå. Men en ting er sikkert. Putin er en dreven politiker, der trods udtalelserne i Polen vil gøre alt, hvad han kan for ikke at ødelægge det første møde med den nyvalgte præsident. Om det lykkes ved vi om få timer. Men én ting vil muntre Putin op. Trump har ikke tænkt sig at rode rundt i hackningen af det amerikanske valg.

»Det er ikke tilstrækkeligt belyst endnu til, at jeg kan taget det op på et sådant møde«, sagde Trump.

LÆS MERE