Trump og Putin bebuder nyt atomvåbenkapløb

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs kommende præsident, Donald Trump, varslede torsdag på Twitter en ny politik på det atomare område og bebudede, at USA under ham ikke alene vil styrke atomkapaciteten, men også udvide programmerne, selv om der i årtier har været vanskelige forhandlinger om netop at skære ned på verdens atomvåben.

Trump svarede på den russiske præsident, Vladimir Putins, udtalelser tidligere på dagen, hvor Putin også efterlod det indtryk, at Rusland vil opruste på det atomare område og udvikle misssiler, der kan trænge igennem alle sikkerhedssystemer.

»Vi skal kunne afvise enhver form for aggression«, sagde den russiske præsident.

Er verden på vej ind i et nyt atomkapløb? Det spørgsmål er blevet aktuelt, efter at to hovedaktører samme dag bebuder en oprustning.

Trump er, godt tre uger før han bliver præsident, gået i offensiven på endnu et betændt udenrigspolitisk tema. Denne gang kan et nyt våbenkapløb bliver resultatet.

Hans udtalelser ligger på linje med den politik, han indtil nu har ført: Skab usikkerhed. Ifølge hans talskvinde, Kellyanne Conway, handler denne strategi om, at man bliver stærkere, ved at modstanderen bliver usikker på éns konkrete hensigter.

Det er velkendt, at USAs atommissiler er nedslidte, og der mangler penge til en modernisering.

Men Trump taler decideret om at »styrke og udvide« mulighederne for at anvende disse våben, hvilket i sammenhæng med Putins tale om det samme risikerer at udvikle sig til et nyt våbenkapløb efter årelange forhandlinger om at begrænse atomvåben.

Artiklen fortsætter under billedet

Dette foto viser et LGM-30G Minuteman III-atommissil i en missil-silo i North Dakota. USAs atom-missiler er nedslidte, og der mangler penge til en modernisering, men det vil den kommende præsident Trump nu rette op på. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Advarsel til Obama

Trumps tweet kan også være en advarsel til den nuværende præsident, Barack Obama, om ikke at bruge en præsidents ultimative magt – de såkaldte præsidentielle ordre – til at ændre USAs strategi, kort før han forlader embedet.

Obama har de seneste dage brugt præsidentielle ordrer til at forhinde olieudvinding i Atlanterhavet og i havområderne omkring Alaska. Trump kan tilsidesætte disse ordre, men det kan kræve et retsligt efterspil og kan tage mange år, før det er en realitet.

Der har længe været rygter om, at Obama også vil ændre USAs atomstrategi blandt andet ved at fravige princippet om, at USA kan bruge atomvåben først.

Det var en del af afskrækkelsesstrategien under Den Kolde Krig, at det daværende Sovjetunionen skulle vide, at det kunne risikere at blive ramt af atomvåben, også selv om Moskva ikke selv havde anvendt nukleare våben.

Hvis Obama med de præsidentielle ordrer havde nået at ændre den strategi, så ville USA lige nu stå i en svag situation. Måske var det det, Trump ville komme i forkøbet. Måske ville han bare markere, at Rusland ikke skulle tro, at han og Putin er så meget venner, at den russiske leder kan tillade sig alt.

Ingen ved det, men verden er lige pludselig blevet farligere med Ruslands melding og Trumps reaktion.