Trump og de jublende muslimer

Muslimer i tusindvis festede, da USA blev ramt 11. september 2001, fastslår Donald Trump. Øjeblikkets favorit til at blive Republikanernes præsidentkandidat fyrer igen op under islamkritikken.

Donald Trump har lanceret et nyt angreb på patriotismen blandt USAs muslimer. Foto: Randall Hill/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Jublede de amerikanske muslimer virkelig 11. september 2001, da den største koordinerede terroraktion ramte New York og Washington? Spørgsmålet er det seneste i den debat om muslimer og islam, der raser i USA i øjeblikket, ansporet af flere republikanske kandidater.

Den republikanske topkandidat og mangemilliardær Donald Trump har igen overrumplet det amerikanske establishment med følgende udsagn:

»Da de to tårne på Manhattan kollapsede den 11. september 2001, jublede tusinder og atter tusinder af muslimer i den nordlige del af New Jersey, hvor der er en stor arabisk befolkningsgruppe«.

Siden har debatten raset. Ifølge etablerede medier har jubelscenerne aldrig fundet sted. Trumps tilhængere og tusinder af andre siger, at det har de – mens mange andre ligeud skriver, at det også er ligegyldigt, for det kunne lige så godt være sandt. Og det er næsten det værste for en række amerikanske politikere.

For det sidste viser, at en helt andet potentiel vælgerskare er mobiliseret: Personer som normalt aldrig ville stemme. De, der er trætte af de etablerede politikere og lider af politikerlede og i øvrigt er trætte af det, de kalder for »den politisk korrekte debat«, som ifølge dem kvæler diskussionen om USAs »virkelige problemer«. Som f.eks. om islam og dets rolle i det amerikanske samfund.

Siden angrebet i 2001 er amerikanerne ofte blevet konfronteret med frygten for mere islamisk terror. Men indtil nu har der været en meget klar grænse for, hvad man siger i det offentlige rum, når det konkret drejer sig om amerikanske muslimer og deres religion. Generalisering har været bandlyst i den offentlige debat indtil nu, hvor alt kan diskuteres, uanset om det er sandt eller ej.

På jagt i arkiverne

Men netop Trumps påstande om de »tusinder og tusinder« af muslimer, der jublede, da de to tårne faldt sammen, er interessant, fordi som sagt ingen kan finde beviset for, at det er sandt. Men jo mere, der graves i mediernes arkiver, jo mere viser det sig, at historien er mere kompliceret end som så.

TV-stationen MTV, som ud over musik også har dokumentarprogrammer, sendte i forbindelse med terrorangrebet dengang en dokumentar, hvor en kvinde hævder, at hun personligt så en række 13-14-årige, der »jublede«, da tårnene faldt sammen. Nu er hun ikke længere sikker på, hvem de pågældende var, og om de jublede af den grund: »De kan bare have været teenagere, der var ude for at more sig,« siger hun nu.

The Washington Post skrev dengang om, at nogle var blevet tilbageholdt af politiet, fordi de festede på et tag i forbindelse med 11. september. En anden avis berettede det samme. Men politiet i New Jersey benægter i dag, at de nogensinde har anholdt nogen i den forbindelse.

The Washington Post har aldrig trukket historien tilbage. Til gengæld har en af deres reportere efterfølgende været i New Jersey for at finde de mennesker, der festede, uden resultat. Er det hele så bare en frit opfundet historie hos Trump? Nej, siger hans tilhængere. Der blev festet. Og USA er splittet i debatten om de amerikanske muslimer og deres syn på 11. september. Og hele denne usikkerhed har ikke skadet Donald Trump på nogen måde. Tværtimod ligger han stadig solidt i meningsmålingerne.

Men tager han så fejl? Sandsynligvis. Men det er tilsyneladende ikke interessant for hans vælgere. For i de mange undersøgelser, der har været de sidste par dage, har også vist, at myndighederne i New Jersey var nervøse ved rygterne om de dansende muslimer på tagryggene i en sådan grad, at de varskoede det amerikanske hjemmeværn om stå klar til at rykke ud, hvis det gav uroligheder. Det viste sig også at være et rygte.

Uanset hvad er der nu sat ild til debatten.