Trump mødt af krav fra egne rækker: »Bevis det eller træk det tilbage«

Ni dage er gået, siden den amerikanske præsident Donald Trump beskyldte sin forgænger - Barack Obama - for at have aflyttet hans telefonsamtaler op til valget. Men beviser til at underbygge den påstand er han endnu ikke kommet med.

Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLO ALLEGRI

Det får nu den republikanske senator John McCain til at bede Donald Trump om at fremlægge beviser for beskyldningen - eller trække anklagen helt tilbage.

Det fortalte han i et interview med CNN søndag.

»Præsidenten har et af to valg: Enten trække det tilbage eller give den information, det amerikanske folk fortjener,« sagde han.

I interviewet understregede han også, at han ikke 'havde nogen grund til at tro' på Trumps beskyldninger, som ifølge en talsmand for Det Hvide Hus angiveligt blev fremsat på baggrund af en artikel i det stærkt højreorienterede medie Breitbart.

»Jeg har ingen grund til at tro, at denne anklage er sand, men jeg mener også, at USA's præsident kan opklare dette på ét minut,« sagde John McCain, som stillede op til præsidentvalget i 2008 - og tabte til netop Barack Obama - og tilføjede:

»Det eneste, han skal gøre, er at tage sin telefon og ringe til direktøren for CIA (amerikansk efterretningstjeneste, red.) og sige: 'Okay, hvad skete der virkeligt?'.«

Senator John McCain. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL DALDER.

Den var den 4. marts, Donald Trump kastede sig over sit tastatur og fremsatte beskyldningerne mod Barack Obama, som han i samme ombæring kaldte for en 'skidt (eller syg) fyr'.

'Forfærdeligt! Har lige fundet ud af, at Obama har aflyttet mig i Trump Tower lige før sejren. Intet fundet. Dette er mccarthyisme!', skrev Trump med henvisning til den tidligere senator Joseph McCarthy, som bedrev heksejagt på kommunister i 1950'erne.

Han fulgte den første besked op med tre andre:

'Hvor lavt er præsident Obama lige sunket, når han har aflyttet mine telefoner under den meget hellige valgproces? Det her er Nixon/Watergate. Skidt (eller syg) fyr!'

'Jeg vil vædde med, at en god advokat kunne føre en god sag ud fra det faktum, at præsident Obama aflyttede mine telefoner i oktober - lige før valget!'

'Er det lovligt for en siddende præsident at aflytte en valgkampagne lige inden valget? Et nyt lavpunkt'.

Siden Trump fremsatte de opsigtvækkende beskyldninger, har flere både tidligere og nuværende medlemmer af de amerikanske efterretningstjenester afvist anklagen. Heriblandt den tidligere chef for den nationale efterretningstjeneste, James R. Clapper Jr.

»Det var ingen sådan aflytningsaktivitet mod ham som kommende præsident, som kandidat eller mod hans kampagne,« har han udtalt.

Også den tidligere amerikanske præsident Barack Obama selv har gennem sin talsmand pure afvist anklagen.

Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama og vicepræsident Joe Biden. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL.

Til CNN fortalte John McCain søndag, at man var nødt til at følge beskyldningen helt til dørs, da det vil være et problem, hvis den bare får lov til at stå, som den gør nu.

»Det underminerer den tiltro, det amerikanske folk har til den måde, regeringen arbejder på,« sagde han.