Trump-møde endte i kaos

Et valgmøde i Chicago med Donald Trump blev aflyst på grund af vold og uro, men har Trump også et ansvar for det kaos, der ofte kendetegner hans møder?

En politibetjent holder en Trump-modstander tilbage under urolighederne på University of Illinois i Chicago forud for et vælgermøde med Donald Trump. Mødet blev aldrig til noget, idet den republikanske præsidentkandidat valgte at aflyse på grund af balladen. Foto: Joshua Lott/The New York Times Fold sammen
Læs mere

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump tog i går nat konsekvensen af omfattende uro forud for et valgmøde i Chicago og besluttede at aflyse begivenheden. Flere hundrede demonstranter uden for et universitet, hvor Trump skulle holde tale, kom i slagsmål med Trumps tilhængere. Mindst fem personer blev anholdt. Og det er langtfra første gang, at Trumps møder er blevet afbrudt af demonstrationer og uro også inde på selve møderne. Men denne gang var der tale om et decideret masseslagsmål uden for lokalerne. Politiet og Trumps egne sikkerhedsfolk kom også i kamp med de mange demonstranter.

Som altid var der en blanding af sorte og hvide demonstranter. Skilte som »Trump må gå«, »Muslimer mod Trump« og de sorte demonstranters slagord »Black Lives Matter« provokerede Trumps tilhængere. Flere af dem gik løs på de flere hundrede, der protesterede mod Trump. Nogle af Trumps modstandere bar også skilte med en fornærmelse, som kun forstås i Chicago, men som er ment som en absolut hån. »Trump putter ketchup på sin hot dog«. For det gør man bare ikke i Chicago, og de folk, der bar skiltene, blev da også overfaldet af Donald Trumps folk.

Gårsdagens begivenhed satte en diskussion i gang om Trumps egen skyld i eskaleringen af volden på hans møder. Den republikanske præsidentkandidat har ofte fra talerstolen opfordret sine tilhængere til at bruge vold. »Slå dem i ansigtet«. »I gamle dage ville de være blevet båret ud på en båre«. Og »tæv dem, jeg skal nok betale advokatudgifterne«, er de udtryk, Trump har anvendt, når folk har protesteret på hans valgmøder. Og den republikanske præsidentkandidat kritiseres for at opfordre til vold, hvilket ingen af de andre præsidentkandidater gør, selv om de også er udsatte for demonstranter.

Konfrontationer

»Man skal være meget forsigtig med at sige den slags ting, og man er som politisk leder ansvarlig for at tage afstand fra vold. Det er klart, at demonstranter skal fjernes, hvis de forstyrrer møderne, men det er ikke godt, at man som politiker i den grad opfordrer til selvtægt og til, at folk tæver andre,« sagde en anden af de republikanske præsidentkandidater, Ted Cruz. Trump selv har ikke taget afstand fra volden og gårsdagens begivenheder.

Trump ophidser som regel også sine vælgere mod pressen på sine valgmøder, og det har flere gange været tæt på konfrontationer mellem journalister og Trumps tilhængere. En af dem, der angiveligt fik at føle, at pressen ikke er velkommen ved Trumps møder, er journalisten Michelle Fields fra nyhedssitet Breitbart, der hævder, at hun blev slået ned af selveste Trumps kampagneleder, Corey Lewandowski, da hun forsøgte at stille Trump et spørgsmål. Hun blev hårdhændet slået i jorden, men Lewandowski benægter, at han har gjort det, og det er stadig en strid mellem Breitbart og Trumps kampagnestab, hvem der gjorde hvad. Men journalister bliver mødt med stor fjendtlighed, når de møder op til Trumps møder ikke alene af hans tilhængere, men også af hans kampagnestab.

Trump siger selv, at slagsmålene viser, at landet er delt. »Det er derfor, at jeg stiller op. USA har aldrig nogensinde tidligere været mere delt end nu, hvilket man kan se. Jeg forsøger at samle folk. Ikke at splitte befolkningen, og det er der nogen, der ikke kan lide«, siger Trump.