Trump: Mine folk skal da bare modsige mig

Én efter én har Donald Trumps kommende ministre og rådgivere modsagt ham om alt fra Iran-aftale til Putin under høringer i senatet. Trump siger nu, at de er velkomne. Et realitetstjek venter ham, mener iagttagere.

Trump skrev fredag i et tweet, at »mine folk vil have en fuldstændig rapport om russisk hackning inden 90 dage!«, men fastholdt, at ikke var hold i det mest slibrige fra den amerikanske efterretningstjeneste. Fold sammen
Læs mere

Måske mener Donald Trump det helhjertet, eller måske har den kommende amerikanske præsident følt sig under et vist pres for at gøre det: At erklære at hans kommende ministre og nærmeste toprådgivere er hjertens velkomne til at tale ham lodret imod.

»Alle mine nominerede ser godt ud og gør et godt arbejde,« lød det i et tweet fra Donald Trump fredag. »Jeg ønsker, at de skal være sig selv og give udtryk for deres egne holdninger, ikke mine.«

Reaktionen fra Trump kom, efter at en stribe af hans kommende ministre og nære rådgivere under høringen i kongressen i denne uge én efter én har modsagt ham i spørgsmål, der er hans mærkesager.

Den pensionerede generalløjtnant James Mattis, som Trump har nomineret til posten som forsvarsminister, sagde under høringen, at USA må overholde sin »ufuldkomne aftale om våbenkontrol« med Iran, som Trump ellers har lovet at ophæve. »For når Amerika har givet sit ord, er vi nødt til at leve op til det og arbejde med vores allierede,« lød det fra James Mattis, der i modsætning til Trump også gav udtryk for helhjertet opbakning til NATO-alliancens princip om kollektivt forsvar af alle medlemslande. Trump har stillet spørgsmål ved forsvar af lande i alliancen, der ikke betaler nok til det fælles forsvar, men James Mattis gjorde klart:

»Min opfattelse er, at nationer med allierede trives, og nationer uden allierede gør ikke.«

James Mattis lagde tillige en markant hårdere linje end Trump i forhold til Rusland, som han betegnede som en af de største trusler mod en verdensorden med USA i front.

»Jeg tror, det vigtigste lige nu er, at vi anerkender, hvad vi har med at gøre med Putin, og at vi anerkender, at han forsøger at bryde den nordatlantiske alliance,« sagde Mattis.

Mike Pompeo, som Trump har nomineret til posten som CIA-chef, signalerede tillige, at han er enig i de amerikanske efterretningstjenesters vurdering af, at den russiske præsident har forsøgt at fremme Trumps kandidatur og underminere Hillary Clinton i præsidentvalgkampen. Noget, som Trump tidligere har affejet. Men Mike Pompeo beskrev efterretningsrapporten, der blev leveret i sidste uge til både Trump og Obama, som »sikker«.

Trump skrev fredag i et tweet, at »mine folk vil have en fuldstændig rapport om russisk hackning inden 90 dage!«, men fastholdt, at ikke var hold i det mest slibrige fra den amerikanske efterretningstjeneste. Ifølge udokumenterede oplysninger har Rusland muligvis skaffet sig kompromitterende materiale om Trump, herunder optagelser af ham i selskab med prostituerede på et luksushotel i Moskva.

Rex Tillerson, der er Trumps nominerede til udenrigsministerposten, gik tidligere på ugen også op mod sin kommende chefs gentagne udsagn om, at menneskeskabte klimaforandringer er et falsum. Tillerson sagde, at det var vigtigt for USA at »fastholde sin plads ved bordet i samtalerne om, hvordan man skal adressere truslen fra klimaforandringerne, der kræver globale svar«.

Et realitetstjek

Ugens høringer kan tyde på, at et realitetstjek venter Trump efter præsidentvalgkampen.

»Hans retorik var så langt ude over grænserne – i nogle tilfælde grænserne for virkeligheden,« siger den republikanske strateg Steve Schmidt, der arbejdede for præsident George W. Bush, til Washington Post. Ifølge Steve Schmidt placerer den amerikanske styreform »ekstraordinære begrænsninger« på selv en præsidents magt: »Du ser nu realityshow-aspekter af en kampagne bøjet til virkelighedens regeringsførelse,« siger han.

Til samme avis siger Elaine Kamarck, direktør for Brookings Institutions Center for Effective Public Management, dog, at det er umuligt at forudsige, hvad en uforudsigelig præsident som Trump kan udrette. Hans stærkeste tilhængere er overbevist om, at han kan tackle den etablerede elite i Washington.

»Vi er i ukendt territorium med denne fyr,« siger hun. »Det interessante bliver, om Trump vil have sin opmærksomhed rettet mod, hvad hans regering gør?«

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.