Trump: Mette Frederiksens kommentar var »væmmelig«

Statsministeren kaldte præsidentens idé om at købe Grønland »absurd«. Det er ikke faldet i god jord hos Trump.

Foto: JIM WATSON

USAs præsident, Donald Trump, svarer onsdag igen på statsminister Mette Frederiksens (S) afvisning af hans overvejelser om at købe Grønland.

Søndag kaldte Mette Frederiksen det for en »absurd diskussion«, da hun under et besøg i netop Grønland gjorde det klart, at verdens største ø ikke er til salg.

Det er tilsyneladende ikke faldet i god jord i Det Hvide Hus.

Således kalder Donald Trump statsministerens kommentarer for »væmmelige« - på engelsk »nasty«.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Meldingen fra præsidenten kommer, efter at han har aflyst et planlagt statsbesøg i Danmark 2.-3. september.

Beslutningen om at aflyse statsbesøget blev truffet, efter at statsministeren konsekvent havde afvist præsidentens overvejelser om at købe Grønland.

Donald Trump siger onsdag ifølge Reuters, at planen om at købe Grønland »blot var en idé«, og at man bør respektere USA.

Ud over »væmmelig« bruger præsidenten ord som »upassende« og »ikke rare« om Mette Frederiksens kommentar.

Onsdag stillede statsministeren op til pressebriefing, efter at præsidenten havde aflyst det planlagte statsbesøg.

Her undlod hun at bruge ordet absurd om præsidentens overvejelser om at købe Grønland.

»Vi er ærgerlige, fordi vi har været godt i gang med at forberede et rigtig godt besøg for både den amerikanske præsident, førstedamen og det store amerikanske følge,« lød det diplomatiske svar fra statsministeren.

Danmark og USA skulle på mødet blandt andet have diskuteret både de sikkerhedspolitiske og klimarelaterede udfordringer i Arktis.

Forud for det nu aflyste besøg har USA også haft følere ude til Danmark om at lade Hæren og Søværnet støtte amerikanske styrker i Syrien samt en kommende flådemission ved Iran.

Den mulighed er der fortsat, og Mette Frederiksen understregede onsdag, at aflysningen ikke kommer til at spille ind i den danske beslutning om at imødekomme amerikanerne eller ej.

/ritzau/