Trump mangler stemmer til at ophæve Obamacare - aflyser afstemning i sidste øjeblik

Trumps prestigeprojekt om at ville ophæve Obamacare, som han kalder en »katastrofe«, er ved at lide skibbrud. Hans folk kan ikke skaffe nok stemmer, og ifølge CNN vil Trump nu aflyse afstemning.

Foto: Olivier Douliery
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Han kimede dem ned, kaldte andre personligt ind til samtale i Det Ovale Værelse og truede med, at han blot vil gå videre til næste punkt i lovkataloget, hvis de ikke nu benyttede den enestående chance for at fjerne Obamacare.

Præsident Donald Trump lagde massivt pres på sine republikanske partifæller forud for en annonceret afstemning fredag om at ophæve sundhedsforsikringen Obamacare, efter at afstemningen blev udskudt torsdag, fordi der ikke kunne sikres nok stemmer trods republikansk flertal i Repræsentanternes Hus.

Men lige meget hjalp det.

Fredag lige over middag måtte republikanernes majoritetsleder i Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, ifølge CNN slukøret drage til Det Hvide Hus for at fortælle præsidenten, at han ikke kunne levere varen. Kort efter sagde Sean Spicer, pressesekretær i Det Hvide Hus, på pressebriefing, at afstemningen alligevel ville blive gennemført senere i dag, og så håber præsidenten bare på, at de sidste republikanske modstandere af at stemme for ophævelse af Obamacare ville ændre holdning i sidste øjeblik. Men nu siger kilder til CNN, at Trump har bedt Ryan om at trække afstemningen. Angiveligt for ikke at styre direkte ind i et stort nederlag ved afstemningen.

Donald Trump gjorde under sin valgkamp det til et af sine prestigeprojekter at få ophævet Obamacare, som han igen og igen har kaldt en »katastrofe«.

Den nye republikanske lov, kaldet 'Amerikas Sundhedslov', skulle afslutte Obamacare, der har givet næsten alle amerikanere adgang til sundhedspleje og erstatte den med et system, der skulle give aldersbaserede skattefradrag til at købe sygesikring.

Et skifte, der kunne spare regeringen flere hundrede milliarder dollar og kunne give mulighed for at sænke skatterne, som er et andet prestigeprojekt for Donald Trump.

Men en omlægning vil ifølge Kongressens Budgetkontor også føre til, at yderligere 24 millioner amerikanere vil ende op uden sundhedsdækning i løbet af et årti.

Republikanerne har uden held forsøgt at få fjernet Barack Obamas signaturprojekt over 60 gange, siden dens indførelse i 2010. De finder, at Obamacare lige fra starten har været en fiasko, blandt andet fordi prisen for at tegne sundhedsforsikring eksploderede. I mange stater har mange forsikringsselskaber efter sigende også tabt flere hundrede millioner dollar på Obamacare og har derfor trukket sig helt ud af markedet for at tegne sundhedsforsikringer.

Derfor har Paul Ryan også beskrevet Obamacare som en lov, der er ved at få hele sundhedssystemet til at »kollapse«. Samtidig med at han finder, at den »svigter familier«, sådan som han gentog torsdag, da han skuffet måtte udskyde afstemningen, da han ikke kunne få nok af sine partifæller til at bakke op.

Afstemningen var ellers symbolsk planlagt til torsdag, der var syvårsdagen for Barack Obamas underskrivelse af Obamacare.

Udfordringen for den republikanske ledelse er, at partiet er delt i spørgsmålet.

Selv om de fleste republikanere er klar til at stemme for en ophævelse, så er der moderate, som ser fordele og også frygter for reaktionerne fra deres vælgere, hvis de stemmer for en ophævelse. Men der er også en konservativ højrefløj i partiet, der ikke vil stemme for, fordi de ser lovudkastet som »Obama Lite« - altså en fortsættelse af Barack Obamas sundhedspolitik blot i en lettere og mere moderat udgave.

»Dette er ikke den ophævelse af loven om Obamacare, vi har ventet på,« som senator Mike Lee, republikansk senator fra delstaten Utah, tidligere har sagt til New York Times.

»Det er en forpasset mulighed og et skridt i den forkerte retning. Vi lovede det amerikanske folk, at vi ville dræne sumpen og gøre en ende på den måde, det altid er foregået på i Washington. Det gør denne lov ikke.«

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.