Trump lukkede grænserne for at holde virussen ude – og så strømmede amerikanerne hjem fra smittens epicentre

Der udbrød regulært kaos i de amerikanske lufthavne, i dagene efter at præsident Donald Trump havde nedlagt indrejseforbud. Massevis af panikslagne amerikanere styrtede hjem til USA fra Europa.

I dagene efter annonceringen af et indrejseforbud for europæere, blev de amerikanske lufthavne bestormet af passagerer fra Europa. De var amerikanere og havde travlt med at komme hjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scott Olson/AFP/Ritzau Scanpix

Jack Siebert er slet ikke i tvivl om, at han har smittet andre med coronavirus. Da han i midten af marts sad i Spanien med åndenød, høj feber og migræne, var han overbevist om, at han havde virussen. Alligevel satte han sig på et fly og rejste hjem til USA.

Det blev han nødt til. Præsident Donald Trump havde få dage tidligere varslet, at grænserne om lidt ville blive lukket for alle europæere, og et efter et aflyste de amerikanske flyselskaber derfor deres afgange til og fra Europa. Jack Siebert havde travlt, hvis han skulle nå det.

Da præsident Trump lukkede grænserne, var det for at holde virussen ude. Men det kan have haft den stik modsatte effekt, skriver The Washington Post. Over hele landet opstod der regulært kaos i lufthavnene, fordi amerikanere i massevis skyndte sig hjem til USA fra Europa.

Ligesom Jack Siebert var flere af dem formentlig syge, mens de stod i meterlange køer ved grænsekontrollen, uden mundbind og uden social afstand.

»Jeg kan garantere dig for, at folk blev smittet,« fortæller Siebert til The Washington Post om turen hjem.

To dage efter at han var hjemme, blev han testet positiv for coronavirus i Chicago.

Det var allerede for sent

Det er muligt, at indrejseforbuddet kan have hjulpet i den forstand, at smitten ville have bredt sig endnu mere, hvis ikke grænserne blev lukket.

Men ifølge epidemiologer, som The Washington Post har talt med, kunne langt de fleste af USAs covid-19-tilfælde spores tilbage til Europa, allerede inden der blev nedlagt forbud om indrejse. I slutningen af januar lukkede USA grænserne for Kina, men måneden efter kom over 1,8 millioner personer til USA fra Europa.

I samme måned spredte virussen sig hastigt på tværs af Europa. Så da Donald Trump 11. marts bekendtgjorde sit indrejseforbud for europæere, var flere epidemiologer enige om, at det var for sent – virussen var allerede kommet til landet.

Da præsidenten udstedte indrejseforbuddet via en live-forbindelse fra Det Ovale Kontor, fik det lynhurtigt amerikanere og europæere til at reagere. Han sagde i sin tale til nationen, at USA ville »suspendere alle rejser fra Europa«, og at det »ikke kun ville vedrøre den enorme handel«, men også »diverse andre ting«.

Det skabte øjeblikkeligt panik, også selv om Donald Trump faktisk forklarede, at grænselukningen ikke gjaldt »amerikanere, som er blevet screenet«.

Flyselskabers hjemmesider og kundetelefoner blev oversvømmet med beskeder og opkald i timerne efter talen, og American Airlines modtog 700.000 opkald den følgende dag, har en talsmand for flyselskabet fortalt til The Washington Post.

Det er mere end fem gange så mange som på en normal dag.

Folk skyndte sig hjem

Samtidig steg antallet af rejser over Atlanten dramatisk.

Antallet af passagerer, som kom til USA fra Europa, voksede således med 46 procent i løbet af én dag – fra 31.000 passagerer den dag, hvor præsidenten holdt sin tale, til 45.399 dagen efter, viser data fra den amerikanske grænsekontrol.

Om fredagen kom der over 46.000 passagerer ind i lufthavnene. Mange af dem var amerikanske statsborgere, som troede, de havde travlt med at komme hjem, inden indrejseforbuddet trådte i kraft, skriver The Washington Post – selv om det altså aldrig gjaldt dem.

Et unavngivet flyselskab oplyser til The Washington Post, at de fik opkald fra deres ansatte, som stod ved gaten i europæiske lufthavne. De ringede panikslagent til flyselskabet, fordi flere af passagerne udviste symptomer på coronavirus, men fik besked på, at de ikke kunne nægte dem adgang til flyet.

Jack Siebert er en af 110.000 passagerer, som blev screenet i USAs lufthavne i de fire dage, efter at indrejseforbuddet trådte i kraft, skriver The Washington Post. Ifølge det amerikanske center for sygdomskontrol og -forebyggelse (CDC) blev kun 140 af dem registreret som syge med coronavirus.

Jack Siebert var ikke en af dem, selv om han to dage senere testede positiv for coronavirus.

Indrejseforbuddet kunne måske have »knækket kurven«, medgiver Stuart Ray, professor i medicin ved John Hopkins University og ekspert i smitsomme sygdomme, over for The Washington Post. Men kun hvis der samtidig var blevet testet massivt for virussen i befolkningen og indført klare regler om social afstand.