Trump lover, at landet ikke lukker ned igen – heller ikke, når anden bølge af virussen kommer

Det bliver ikke nødvendigt at lukke USA ned igen, insisterer den amerikanske præsident. Efter en lang nedlukning gør alle 50 delstater nu klar til gradvist at genåbne.

 
Coronavirus har ramt USA. Kilder: Reuters, Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær, Ida Meesenburg og Mathilde Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Mens alle 50 amerikanske delstater nu forbereder sig på at genåbne gradvist, har præsident Donald Trump annonceret til pressen, at han ikke kommer til at lukke ned igen.

Heller ikke, hvis der kommer en anden bølge af coronapandemien i efteråret.

Præsident Donald Trump har gjort det klart, at han ikke vil iføre sig mundbind, når han er blandt amerikanerne. Hans udfordrer til præsidentposten, Joe Biden, har derimod for første gang vist sig i offentligheden i månedsvis – iført sort mundbind. Nu kalder han Donald Trump for »et fjols«, fordi præsidenten afvser at gøre det samme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix.

»Folk siger, at det er meget sandsynligt«, at der kommer en anden bølge af virussen, sagde præsident Trump torsdag til pressen ifølge CNBC.

Han understregede, at USA ville kunne tage sig af sådan en bølge uden at lukke landet ned igen:

»Vi har tænkt os at slukke ildebrandene. Vi har ikke tænkt os at lukke landet,« sagde han.

Præsidenten kom med kommentarerne, da han besøgte en Ford-fabrik i Michigan – og vakte en del opsigt, fordi han ikke bar mundbind, selv om det var påkrævet på fabrikken.

Præsident Trump har tidligere sagt, at der måske kan være små udbrud af virussen efter sommer, men han har hver gang insisteret på, at de hurtigt vil kunne bekæmpes og inddæmmes.

Sundhedseksperter, selv fra præsidentens egen regering, synes dog at være enige om, at virussen formentlig vil blive ved med at sprede sig gennem sommer, efterår og vinter – og måske vise sig endnu sværere at bekæmpe, så snart influenzasæsonen begynder.

Det gælder ikke mindst Anthony Fauci, direktør i den amerikanske pendant til Sundhedsstyrelsen, National Institute of Allergy and Infectious Diseases, og ekspert i smitsomme sygdomme for Det Hvide Hus' coronavirustaskforce.

Han har i et nyligt interview til The Washington Post forklaret, at der »ingen tvivl« er om, at der vil komme flere bølger af virussen.

»Denne virus kommer ikke til at forsvinde,« har han forklaret til The Washington Post:

»Det er en højst smitsom virus uanset tid og sted. Så længe det er tilfældet, er der høj risiko for, at den blusser op igen.«

Den amerikanske økonomi har lidt hårdt under de seneste måneders nedlukning og kamp mod coronavirussen. Over 26 millioner amerikanere har mistet deres job, og økonomien er skrumpet betydeligt i første kvartal – og står til at kunne skrumpe med næsten 30 procent yderligere i andet kvartal.

Det er en af grundene til, at alle 50 delstater nu er begyndt at igangsætte en form for genåbning, selv om antallet af nye sager stadig stiger i mange af delstaterne såsom Arizona, North Carolina, Texas, Minnesota og Maryland.