Trump ligner nu en færdig mand

Trump tabte nattens debat, viser de første målinger, og han vil sandsynligvis tabe endnu mere i de kommende dage. For i nat underminerede han selve demokratiet, siger selv hans partifæller.

Foto: JIM LO SCALZO

Wall Street Journal er en pæn og konservativ avis, som kun sjældent - ganske sjældent - bruger en overskrift, der rækker ud over en forsigtig ordlyd og opsætning.

Men torsdag udkom den i førsteudgaven med en overskrift tværs over hele forsiden: »Trump vil ikke love at acceptere valgudfaldet,« hed det.

Og det var bundlinjen i den tredje og sidste TV-debat i præsidentvalgkampen. De to kandidater diskuterede mere sagligt og nøgternt end i de foregående debatter, de diskuterede Aleppo og verdensøkonomien, de diskuterede indvandring og NATO, men det blev alt sammen blot til et lydtapet af ord og argumenter i forhold til nattens store drøn:

At én af de to kandidater til jobbet som præsident i USA sagde det usigelige: At han måske ikke vil acceptere udfaldet af valget.

Ordstyrer Chris Wallace gav Donald Trump alle chancer for at give et forsonligt svar. Han trillede bolden lige hen til kandidatens højrebenet ved at pege på, at bl.a. Trumps vicepræsidentkandidat og datter tidligere onsdag havde sagt, at Trump ville acceptere valgresultatet - og hvad mente Trump selv om spørgsmålet.

Trump nølede blot brøkdelen af et sekund, og så kom svaret:

»Jeg vil afvente og se, hvad der sker,« sagde han, hvorefter han kastede sig ud i en ordstrøm om, at alt og alle sværgede sig sammen mod ham, og at valget var fikset.

»Det er fikset alene af den grund, at hende der,« sagde han og nikkede mod Clinton, »kan få lov til at stille op.« Clinton havde foretaget sig så meget kriminelt, at hendes kandidatur var ulovligt, mente han.

Så vil han acceptere udfaldet?

»Jeg vil holde jer alle på pinebænken ind til den tid,« svarede han.

Der gik kun få øjeblikke, så begyndte de første »breaking news« at tikke ind fra alle de store amerikanske medier: At en kandidat for verdens mægtigste job ikke ville love at acceptere demokratiets og spillets regler, men måske ville kaste USA ud i en forfatningskrise eller - endnu værre - en åben revolte.

På alle debatter efter debatten var det hovedspørgsmålet, og Trumps kampagnechef gav til sidst op, når hun blev spurgt om, hvorvidt Trump ville acceptere udfaldet.

»I hørte, hvad han sagde,« svarede Kellyanne Conway og trak på skuldrene som en kvinde, der ved, at hun står med en tabersag.

Endda i mere end én forstand.

For samtidigt tikkede de første to videnskabelige målinger af nattens debat ind, og Clinton vandt dem sikkert, sagde de adspurgte i målingerne. Hos CNN med 52 pct. mod 39 pct. til Trump og hos YouGov med 49 pct. mod 39 pct. til Trump. Det er i sig selv slemt nok for en mand, som allerede er langt bagud i meningsmålingerne, men det er ekstra slemt, fordi tallene formentlig kun vil blive værre i løbet af de næste dage.

Undersøgelser viser, at vælgerne ikke kun tager bestik af selve debatten - altså det sete - men ofte i højere grad den debat, som følger bagefter, og den debat vil handle om Trumps trusler om ikke at acceptere udfaldet.

»Det her - det vil blive en meget stor historie,« sagde den konservative Howad Kurtz hos Fox News, og den ligeledes konservative Charles Krauthammer supplerede:

»Det er politisk selvmord.«

Og allerede nu har både politiske fjender og venner fordømt ham og udnævnt ham til noget, der lyder som en fjende af demokratiet. Som hans partifælle, senator Lindsey Graham, sagde:

» Donald Trump gør for alvor sit parti og sit land en bjørnetjeneste ved at hævde, at valget er fikset imod ham.«

»Hvis han taber, så skyldes det ikke et fikset valg, men at han fejlede som kandidat.«