Trump ligger stadig i spidsen

Det simrer hos Republikanerne, viser den første måling efter TV-debat. Donald Trump fører stadig stort – efterfulgt af to andre aktivister.

Donald Trump under TV-debatten på FOX News. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er bare en enkelt måling, men hvis den er bare tilnærmelsesvis sand – så tak for kaffe. Så simrer det virkeligt hos Republikanerne i USA.

Natten til fredag dansk tid holdt partiet sin første TV-debat under primærvalget. Ti kandidater duellerede, og Donald Trump løb med al opmærksomheden – både den negative og den positive. Bagefter var en række medier og kommentatorer, bl.a. hos Washington Post, overbeviste om, at Trump var færdig, og flere af dem mente også, at det republikanske establishment virkeligt havde vist styrke.

Ikke mindst fordi Trump bagefter kritiserede Fox News’ udspørger, Megyn Kelley, for at være alt for aggressiv over for ham, da hun spurgte om hans tidligere kvindefjendske udtalelser. »Der kom blod ud af hendes øjne, der kom blod ud alle vegne,« mente Trump, hvilket blev udlagt som, at han mente, at de kritiske spørgsmål skyldtes hendes menstruationscyklus. Trump har selv afvist kritikken med, at han mente Megyn Kelleys næse.

Natten til mandag dansk tid kom så den første måling efter TV-debatten, og den var udarbejdet af NBC i samarbejde med University of Pennsylvania. Målingen er en online-måling, men både NBC og universitetet står inde for kvaliteten, og målingen ramte forholdsvis præcist ved midtvejsvalget sidste år, fremgår det af en pressemeddelelse.

Hvad siger målingen så?

Den siger det stik modsatte af, hvad insiderne i Washington sagde. For det første ligger Donald Trump stadig i spidsen – 23 pct. af de republikanske vælgere vil have ham som præsidentkandidat. For det andet kommer tre andre outsiderkandidater ind på de følgende tre pladser, nemlig den te-aktivistiske senator Ted Cruz med 13 pct. og den ditto te-aktivistiske kirurg Ben Carson med 11 pct. Den tidligere HP-direktør Carly Fiorina ligger på fjerdepladsen med otte pct., og først på femtepladsen kommer, hvad der kan siges at være en repræsentant for det republikanske establishment, nemlig senator Marco Rubio med syv pct.

Det konservative netmedie Breibart udlægger det som en stående mistillidserklæring til det republikanske insiderfelt: »Målingen bekræfter, at offentligheden er frustreret og træt af politikerne, uanset deres baggrund og retorik. Budskabet er klart til de fleste af kandidaterne: Vi kan virkeligt ikke lide jer.«

Flere andre medier er i færd med at måle det republikanske felt, og de kommende dage vil vise, om NBC-målingen holder – eller om den er for vred til at være sand.