Trump lider nederlag i højesteret: En kæmpe retssag kan være på vej

Donald Trumps advokater har kæmpet hårdt for, at ingen måtte se ekspræsidentens skattepapirer. Nu har de tabt kampen.

 
Daværende præsident Donald Trump afviste klart og tydeligt i september de seneste afsløringer om ham i The New York Times. Han har betalt skat, sagde han. (Red.: Videoen er fra arkivet og derfor står titlen 'præsident'). Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere

Mandag har USAs højesteret afgjort, at anklagerne i New York skal have adgang til Donald Trumps skattepapirer.

I årevis har Donald Trump og hans hold af advokater ellers forsøgt at forhindre, at nogen skulle komme i nærheden af papirerne, der giver et indblik i ekspræsidentens økonomi fra 2011 til 2019.

Anklagerne på Manhattan mener, at der er flere forhold i Donald Trumps egne selvangivelser og Trump-organisationens økonomi, der ser mistænkelige ud, skriver mediet Axios.

Statsadvokaten på Manhattan, Cyrus Vance, har nedsat et hold, der arbejder med at forberede en stor sag mod ekspræsidenten. Og de har krævet, at Trump-lejren udleverer tusindvis af dokumenter.

Efter højesteretsafgørelsen meddelte Trumps revisionsfirma, at det straks ville efterkomme kravet og sende de mange papirer.

I første omgang interesserede anklagerne sig især for, at Donald Trumps advokat Michael Cohen havde betalt store summer i »hold kæft-penge« til to kvinder, som Donald Trump angiveligt havde haft affærer med, kort efter at Melania Trump havde født parrets søn, Barron.

Det lignede en omgåelse af reglerne om kampagnebidrag, mente anklagerne.

Men siden udvidede sagen sig.

Cyrus Vance fulgte pengene, og nu hævder hans anklagerkontor, at de efterforsker et »omfattende og kontinuerligt kriminelt mønster hos Trump Organization« – Trump-familiens virksomhed.

Mønstret handler om forsikrings- og bankbedrageri og skatteunddragelse, mener anklagerne. De påstår blandt andet, at Trump Organization ofte pustede værdien af deres ejendomme kunstigt op for at kunne optage gunstige lån og derefter kunstigt sænkede værdien drastisk for at betale de mindst mulige ejendomsskatter.

Donald Trump har afvist alle beskyldninger og hævder, at Vance som demokrat er på en »politisk heksejagt«.

På det sociale medie Gab skriver Donald Trump, at beslutningen om, at han skal udlevere papirerne, er tegn på »fascisme – ikke retfærdighed«.