Trump leverer fejlagtige tal i klima-tale

Berlingske har gennemgået en række af de udsagn, som Donald Trump leverede torsdag, da han meddelte, at han vil trække USA ud af parisaftalen.

Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Artiklen er opdateret 3. juni 11:40.

1) Påstand: Parisaftalen vil kun hjælpe 0,2 graders celsius

Sand/falsk: Tvivlsomt

Trump sagde: »Selv hvis parisaftalen blev fuldt implementeret og overholdt fuldstændigt af alle nationer, viser et estimat, at det ville kun føre til en reduktion på 0,2 graders – tænk engang så meget – celsius i den globale temperatur i år 2100. Et lille bitte tal.«

Først en mindre detalje. Den globale gennemsnitstemperatur forventes at stige lige meget hvad, så det giver ikke mening at tale om at reducere temperaturen, men derimod at reducere temperaturstigningen.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters, der har set relevante dokumenter fra Det Hvide Hus, refererer Trump til beregninger foretaget af Massachusetts Institute of Technology (MIT). Trump har tilsyneladende misforstået tallene, skriver Reuters, for ifølge beregningerne vil temperaturstigningen i år 2100 kunne reduceres med mellem 0,6 og 1,1 graders celsius med parisaftalen sammenlignet med, hvis landene intet gør.

Den amerikanske organisation Climate Interactive har fremlagt helt tilsvarende beregninger, nemlig en reduktion på 0,9 graders celsius, altså er mere end fire gange større end reduktionen på 0,2, som Trump taler om.

Temperaturen vil ifølge Climate Interactive være steget med 4,2 graders celsius i år 2100, hvis vi intet gør. Hvis alle lande tiltræder parisaftalen, vil temperaturen stige med 3,3 grader, altså en forskel på 0,9 grader.

2) Påstand:  Kina udleder på 14 dage samme mængde co2, som USA reducerer med parisaftalen

Sand/falsk: Overdrevet

Trump sagde: »14 dages kulstofemissioner fra Kina alene – og dette er en utrolig statistik - ville fuldstændig eliminere USAs forventede reduktioner i 2030.«

Her kommer Donald Trump med en betydelig overdrivelse.

Ifølge Climate Interactives beregninger vil USA i 2025 udlede 1,4 gigaton Co2 mindre, hvis landet levede op til parisaftalen sammenlignet med et business as usual-scenarie. (5,3 gigaton co2 vs. 6,7 gigaton co2)

Til sammenligning udledte Kina i 2013 ifølge Verdensbankens tal 10,2 gigaton Co2 på et år.

Det svarer til 0,4 gigaton på 14 dage, hvilket må siges at være et stykke fra 1,4 gigaton.

USA reduktion i udledningen ved at indgå i parisaftalen er 3,5 gange større end Kinas 14 dages udledning.

3) Påstand: USA betaler mere til klimafond end andre lande

Sand/falsk: Sandt, men…

Trump sagde: »Så vi kommer til at betale milliarder og milliarder og milliarder af dollars, og vi er allerede foran alle andre (lande, red.)«

Udsagnet handler om størrelsen på USAs betaling til klimastøtte-fonden Green Climate Fund.

USA har betalt 3 milliarder dollars til fonden, hvilket er dobbelt så meget som nummer to på liste, Japan. Men USA er også et større land, der udleder meget co2. Opgjort pr. indbygger ligger USA på en 11.-plads over de lande, der har betalt de største beløb (klik på knappen på grafen for at se tallene).

Artiklen er opdateret kl. 11:40 3. juni: Faktatjekket indeholdt en talfejl, der betyder, at Trumps overdrivelse i pkt. 2 er væsentlig mindre end først beskrevet.
Trumps påstand var, at Kina på 14 dage udleder samme mængde CO2, som USA vil kunne mindske udledningen med i år 2030.
USA kan ved at leve op til parisaftalen mindske udledningen med 1,4 gigaton CO2 i 2025 (ifølge Climate Interactive). Kina udledte i 2013 ca. 0,4 gigaton CO2 på 14 dage. USA potentielle sænkning er dermed langt fra 700 gange større end Kinas 14 dages udledning, som fejlagtigt fremgik af artiklen, men kun ca. tre gange større (1,4/0,4 =3,5).