Trump langer ud efter modstandere i triumferende tale: »Det var alt sammen bullshit«

Præsident Donald Trump fejrede torsdag aften sin frifindelse i rigsretssagen – og langede hårdt ud efter sine politiske modstandere.

 
Den historiske rigsretssag mod Donald Trump er nu slut. Forstå slutningen på sagen i videoen. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix

Demokraterne er »onde«. Efterretningstjenesterne er »korrupte«. Demokraternes majoritetsleder Nancy Pelosi er et »frygteligt menneske«. Og toppen af FBI består af »afskum«.

Sådan lød det fra præsident Donald Trump, da han torsdag aften dansk tid indtog gulvet i Østværelset i Det Hvide Hus, skriver The Guardian. Omkring ham stod hans regeringskolleger og republikanere fra Kongressen, og flere gange under præsidentens tale brød de ud i lange bifald.

»Det her er ikke en pressekonference eller en tale. Det er en fejring,« forklarede Donald Trump, mens han viftede med dagens udgave af The Washington Post i hånden.

»Trump frifundet,« stod der med store bogstaver på forsiden.

Præsident Trump har selv lagt hele talen op på Twitter. Se den herunder:

På uretfærdig vis er præsidenten blevet slæbt gennem et helvede, mener han selv: først med Robert Muellers undersøgelse af Trump-regeringens forhold til Rusland og dernæst med Demokraternes rigsretssag mod ham.

Onsdag blev han frifundet i de to anklager, som Demokraterne havde rejst mod ham i rigsretssagen, der har kørt i Senatet de seneste tre uger.

De beskyldte ham først og fremmest for at have misbrugt sit embede til at afpresse Ukraines præsident, Volodymyr Selenskyj, og tilbageholde militærstøtte til landet for 390 millioner dollar for at presse den ukrainske regering til at iværksætte korruptionsundersøgelser mod Trumps politiske modstandere.

De mente også, at præsidenten havde gjort sig skyldig i forsøg på at forpurre efterforskningen af sagen.

Men i Senatet var det republikanske flertal altså ikke enigt. Flere senatorer har forklaret, at selv om de ikke bryder sig om præsidentens opførsel over for Ukraine, mente de ikke, der var tilstrækkeligt med beviser for, at han havde gjort noget ulovligt. Og dermed blev præsidenten frikendt onsdag.

Michael Bloomberg, der er en af flere demokratiske præsidentkandidater, har på Twitter udsendt sin egen version af Trumps tale:

»Først skulle vi gennem Rusland, Rusland, Rusland,« sagde Trump torsdag ifølge The Guardian og henviste altså her til den to år lange undersøgelse af præsidenten, som specialundersøger Robert Mueller foretog.

Mueller fandt aldrig »tilstrækkeligt bevis« for, at nogen fra Trumps kampagnestab skulle have konspireret med Rusland under præsidentvalgkampen i 2016, hvor russerne blandt andet stjal titusindvis af e-mail fra Demokraterne for at lække dem til skade for Hillary Clintons kampagne.

Mueller fremlagde dog 11 tilfælde, hvor det kunne diskuteres, om præsident Trump forsøgte at lægge hindringer i vejen for efterforskningen af sagen.

»Det var alt sammen bullshit,« sagde Trump torsdag om Muellers undersøgelse og Demokraternes efterfølgende rigsretssag.

Også Demokraternes anklager i rigsretssagen, Adam Schiff, fik hårde ord med på vejen fra præsident Trump.

»Den korrupte Adam Schiff burde være blevet manuskriptforfatter. Desværre gik han ind i politik,« sagde han ifølge The Guardian.

Og Demokraternes majoritetsleder Nancy Pelosi er ifølge Trump »en frygtelig person«.