Trump langer ud efter coronaforskning, der modsiger ham: »Et politisk bestillingsarbejde«

Der er i denne uge flere eksempler på forskningsresultater, som bliver skudt ned af USAs præsident, Donald Trump, da de modsiger hans strategi under coronakrisen.

Forskning, som modsiger præsident Donald Trumps strategi mod coronavirussen i USA, er ifølge præsidenten »et politisk bestillingsarbejde«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yuri Gripas/Splash/Ritzau Scanpix

Mens USAs præsident, Donald Trump, presser på for at genåbne landet på trods af advarsler fra læger om konsekvenserne ved at gå for hurtigt frem under coronakrisen, langer han ud efter forskere og deres konklusioner, som modsiger den beslutning. Det skriver nyhedsbureauet AP.

To gange i denne uge har Trump antydet, at forskerne bag undersøgelser, der skaber tvivl om den forestående genåbning af landet, da han mener, at resultaterne er politisk motiverede forsøg på at undergrave beslutningen.

Undersøgelser delvist finansieret af regeringens nationale sundhedsinstitut har blandt andet rejst tvivl om brugen af lægemidlet hydroxyklorokin, der anvendes som middel mod malaria. Et middel, hvis effekt på covid-19 har været omstridt.

Resultaterne viste, at der blev fundet en højere generel dødelighed hos covid-19-patienter, der fik hydroxyklorokin under indlæggelse på visse hospitaler.

Selv har Trump imidlertid talt varmt om lægemidlet og oplyst, at han selv tager midlet, på trods af at det endnu ikke anbefales af myndighederne.

»Jeg har taget det i omkring halvanden uge nu, og jeg er her stadig,« sagde han i Det Hvide Hus 19. maj.

Spurgt til, hvilke beviser han har for, at lægemidlet er effektivt mod covid-19, svarede han:

»Er du klar? Her er mit bevis: Jeg får mange positive tilbagemeldinger om det.«

»Hvis man ser på denne ene undersøgelse, den eneste dårlige undersøgelse, gav de den til folk, der var i en meget dårlig tilstand. De var meget gamle, næsten døde,« sagde han tirsdag ifølge nyhedsbureauet AP.

Men det er ikke den eneste undersøgelse, som Trump har været ude med riven efter.

En ny undersøgelse foretaget af Columbia University Mailman School of Public Health viste, at 61 procent af covid-19-smittede og 55 procent af registrerede dødsfald – der tegner sig for 36.000 personer – kunne være undgået, hvis der havde været indført afstandskrav en uge tidligere.

»Columbia er en meget liberal (i USA venstreorienteret, red.) institution,« sagde Trump torsdag:

»Jeg tror, at det bare er et politisk bestillingsarbejde, hvis I vil høre sandheden.«