Trump kritiserer fordømmelse af Saudi-Arabien: »Så kører vi løs igen med, at du er skyldig, indtil din uskyld er bevist«

Mens du sov: Den amerikanske præsident sammenligner Saudi-Arabiens uskyld med Kavanaugh-sag. 28-årig melder sig selv efter knivstikkeri på dansk asylcenter. Danmark i top - rekordmange vil stemme ved EU-valg. Få overblikket over nattens nyheder fra ind- og udland her.

Arkivfoto: I et interview med nyhedsbureauet AP drager den amerikanske præsident Donald Trump paralleller mellem sagen sagen mod Saudi-Arabien og sagen om højesteretsdommer Brett Kavanaugh, der kort tid før sin godkendelse blev anklaget for seksuelle overgreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM

Trump sammenligner Saudi-Arabiens uskyld med Kavanaugh-sag

USAs præsident, Donald Trump, kritiserer den stigende globale fordømmelse af Saudi-Arabien i sagen om den forsvundne journalist Jamal Khashoggi.

Han mener, at Saudi-Arabien fortjener at blive betragtet som uskyldigt, indtil det modsatte er bevist.

I et interview med nyhedsbureauet AP drager Trump paralleller til sagen om højesteretsdommer Brett Kavanaugh, der kort tid før sin godkendelse blev anklaget for seksuelle overgreb.

- Så kører vi løs igen med, at du er skyldig, indtil din uskyld er bevist, siger præsidenten.

- Det bryder jeg mig ikke om. Vi er netop gået igennem alt det her med dommer Kavanaugh, og han var hele tiden uskyldig, så vidt jeg ved.

- Vi er nødt til først at finde ud af, hvad der er sket, tilføjer han.

Udtalelserne kommer tirsdag, efter at Donald Trump tidligere på dagen talte i telefon med Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman.

Under samtalen bedyrede kronprinsen Saudi-Arabiens uskyld i sagen. Det meddelte Trump efterfølgende i et opslag på Twitter.

Bin Salman lovede desuden en "omgående" undersøgelse af, hvorfor Jamal Khashoggi har været savnet, siden han gik ind på Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske storby Istanbul den 2. oktober.

Mandag og tirsdag har AP og tv-stationen CNN citeret anonyme kilder, der betegnes som tyrkiske embedsfolk, for, at der er fundet beviser for, at Khashoggi blev dræbt på konsulatet.

Saudi-Arabien har accepteret, at tyrkiske efterforskere har undersøgt konsulatet. CNNs anonyme kilde hævder, at der her er blevet fundet spor efter drab og partering af Jamal Khashoggi.

USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, besøgte tirsdag den saudiarabiske kronprins for at få en forklaring.

- Min vurdering er, at der er seriøs dedikation i forhold til at få alle fakta på plads og sikre ansvarlighed, herunder at holde højtstående embedsmænd og ledere ansvarlige, sagde Pompeo efter mødet ifølge nyhedsbureauet AFP.

Tyrkiske efterforskere har udtrykt frustration over saudiaraberne. Ifølge efterforskerne var konsulatet blevet rengjort og væggene malet på ny, før de tyrkiske efterforskere blev lukket ind på konsulatet mandag.

/ritzau/

Danmark bedst i EU: Rekordantal vil stemme ved EU-valg

Det ser ud til at gå opad for den danske stemmeprocent ved valget til Europa-Parlamentet.

76 procent af de stemmeberettigede danskere regner med at stemme ved valget 26. maj 2019. Det er den højeste stemmeprocent i alle EU's medlemslande. Det viser en undersøgelse fra Eurobarometer, som bygger på interviews med 27.474 EU-borgere, heraf 1015 danskere.

Blot 56,3 procent af danskerne afgav deres stemme, da de i 2014 gik til stemmeurnerne ved det seneste valg til Europa-Parlamentet.

Tallene vækker glæde hos Anne Mette Vestergaard, som er chef for Europa-Parlamentets kontor i Danmark.

- Mit mål er, at vi bliver europamestre i demokrati til maj næste år. Så det er fantastisk, at danskerne allerede nu har rettet blikket mod stemmeurnerne.

- Alt for få danskere fik stemt ved sidste EU-valg, men denne gang lover det godt, siger Anne Mette Vestergaard.

Undersøgelsen viser, at de fleste danskere er glade for EU-medlemskabet. 75 procent er tilfredse med at være en del af unionen, mens 84 procent mener, at medlemskabet er til fordel for Danmark.

Ifølge undersøgelsen er EU's borgere generelt blevet mere positive over for EU. Andelen, der ser EU som en god ting for deres land, er den højeste i 25 år.

Selv om der mestendels er tilfredshed at spore, gør EU bestemt ikke alt rigtigt. Halvdelen af de adspurgte er ikke tilfredse med den retning, EU bevæger sig i.

I Danmark mener 43 procent, at EU bør bevæge sig i en anden retning. Det betyder ikke, at danskerne ønsker, at Danmark forlader EU ligesom Storbritannien. Hvis Danmarks EU-medlemskab kom til afstemning, ville 77 procent af danskerne stemme for at blive i EU.

/ritzau/

28-årig melder sig selv efter knivstikkeri på asylcenter

En 28-årig mand, der var efterlyst for et knivstikkeri på Asylcenter Vesthimmerland i september, har meldt sig selv til politiet.

Det skete tirsdag klokken 23.34, oplyser Nordjyllands Politi tidligt onsdag morgen.

Manden var efterlyst af Nordjyllands Politi, men meldte sig selv til Sydøstjyllands Politi.

- Der er indtil videre ingen forklaring på, hvorfor han valgte at melde sig selv netop nu. Han troppede bare op på politigården i Vejle og fortalte, at han var efterlyst, fortæller vagtchef ved Nordjyllands Politi Karsten Højrup Kristensen.

På politigården i Vejle blev den 28-årige erklæret for anholdt og transporteret til Nordjyllands Politi.

Ifølge vagtchef Karsten Højrup Kristensen vil den anholdte formentlig blive fremstillet i grundlovsforhør onsdag.

Manden mistænkes for at have stukket en 23-årig iransk mand i ryggen med en kniv på Asylcenter Vesthimmerland i Ranum natten til den 18. september.

Den 23-årige var ikke i livsfare efter knivstikkeriet.

/ritzau/

En 16-årig pige får kraniebrud i voldsom bilulykke i Aarhus

En pige på 16 år har fået kraniebrud og er i livsfare, efter at hun tirsdag aften var involveret i en bilulykke i Aarhus. Det oplyser Flemming Lau, der er vagtchef ved Østjyllands Politi.

Kort før klokken otte tirsdag aften stødte en varebil og en personbil sammen i et lyskryds ved Ravnsbjergvej og Skanderborgvej i Viby.

I det ene køretøj var der to personer, mens der var tre personer i det andet.

- I det køretøj, hvor der er to personer, kommer en 16-årig pige alvorligt til skade. I øjeblikket er hun i livsfare og i kritisk tilstand, siger Flemming Lau natten til onsdag.

Pigen er efter ulykken bragt til Aarhus Universitetshospital.

- Vi ved på nuværende tidspunkt ikke, hvilken vej det går, siger vagtchefen.

Flere ambulancer blev sendt til stedet kort efter klokken 19.58, hvor bilulykken skete.

De øvrige fire personer, der var involveret i ulykken, er alle blevet tilset og er sluppet med mindre knubs, oplyser vagtchefen.

- Den ene part kom kørende mod syd, og den anden kørte mod øst. Da det er sket i et lysreguleret kryds, er der en af parterne, der ikke har overholdt sine forpligtelser i trafikken, siger Flemming Lau.

- Men vi ved på nuværende tidspunkt ikke, hvem det er. Det er vi ved at undersøge.

Krydset var efter ulykken mørklagt i en periode, da varebilen væltede om på siden og ramte en mast, hvor lyssignalet sidder. Det resulterede ifølge TV2 Østjylland i, at der blev mørkt i krydset.

Kort før klokken 22.30 skulle de trafikale problemer, som ulykken har medført, være løst, rapporterer TV2 Østjylland.

/ritzau/

Canada sætter hashen fri i hele landet

Onsdag bliver Canada det andet og største land i verden, der landsdækkende gør cannabis lovligt.

Mindst 111 butikker planlægger at slå dørene op på tværs af landet allerede den første dag.

Og det er blot begyndelsen på det, der kan vokse sig til et stort marked for cannabis i Canada.

Allerede i 2001 blev medicinsk cannabis lovligt i landet. Og fra onsdag bliver det lovligt at købe cannabis alene for fornøjelsens skyld.

I mere end to år har den canadiske regering ledet af premierminister Justin Trudeau arbejdet frem mod legaliseringen, der nu træder i kraft.

Formålet er blandt andet at bringe det ulovlige salg af cannabis frem i lyset og ind i et reguleret system. Det skal nedbringe den organiserede kriminalitet i landet, som har tjent sine penge på cannabis.

De enkelte delstater har fået mulighed for at indføre egne regler inden for de nationale retningslinjer.

I nogle stater vil det derfor være tilladt for alle over 18 år at købe cannabis, mens aldersgrænsen i andre stater er sat til 19 år.

Nogle delstater vil åbne statsejede butikker, mens andre vil tillade private sælgere. Og i nogle områder vil det være lovligt for private at gro op til fire cannabisplanter derhjemme.

- Det er en historisk dag, siger Alain Brunet, der er projektleder for den afdeling under regeringen, der driver de statsejede butikker.

- Vi er det første G7-land, som legaliserer cannabis fra kyst til kyst, og det andet land i verden efter Uruguay, siger han.

I USA har ni stater gjort det lovligt at købe cannabis for fornøjelsens skyld, mens flere end 30 stater har legaliseret medicinsk cannabis.

Udviklingen i Canada inspirerer nogle amerikanske politikere til at følge trop.

- Nu har vores naboer mod nord åbnet et lovligt cannabis-marked, så jo længere vi venter, jo længere misser vi væsentlige økonomiske muligheder, siger den demokratiske senator Ron Wyden i Oregon.

/ritzau/AP

USA vil holde Guantanamo åbent mindst 25 år endnu

Tidligere præsident Barack Obama lovede, at han ville lukke USA's militære fængsel i Guantanamo i den sydøstlige del af Cuba. I stedet forbliver det åbent i mindst 25 år endnu. Det fortæller den ansvarlige for fængslet, admiral John, skriver nyhedsbureauet AFP.

Ifølge ham fokuserer fængslet, hvor flere af gerningsmændene bag angrebet på USA 11. september 2001 sidder, på at sikre, "at faciliteterne vil fungere 25 år endnu".

I januar i år underskrev præsident Donald Trump et dekret, der betyder, at den omstridte fangelejr forbliver åben.

Dermed gjorde præsidenten op med sin forgænger Barack Obamas løfte om at lukke basen, som har genereret stor international fordømmelse, siden den blev etableret i 2002.

I kølvandet på Donald Trumps dekret "fortalte de os, at vi skal være her i hvert fald 25 år endnu", fortæller admiral John Ring tirsdag.

- Pentagon (det amerikanske forsvarsministerium, red.) sendte os et memo om planen, siger han.

Trumps ordre fra januar åbner for, at det amerikanske militær kan sende flere fanger til basen. Den lægger i øvrigt op til, at mistænkte fra den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) kan blive sendt til lejren.

Den tidligere præsident Barack Obama underskrev på sin første dag i Det Hvide Hus i 2009 en ordre om at lukke basen inden for et år.

Hans bestræbelser på at lukke lejren blev dog afsporet - fortrinsvist af den republikanske opposition i Kongressen.

Obama måtte derfor nøjes med at reducere antallet af indsatte fra 242 til 41 i løbet af sine otte år i Det Hvide Hus, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Fangelejren blev etableret i 2002 under præsident George W. Bushs administration. Den var tiltænkt udenlandske formodede terrorister efter angrebet mod World Trade Center 11. september 2001.

Den mest berømte af fangerne og manden bag angrebet er Khalid Sheikh Mohammed. Han blev taget til fange under en razzia i Pakistan i 2003, da han var 39 år gammel. Han er i dag 54.

/ritzau/

EU og Storbritannien lufter tanken om at forlænge skilsmisse

EU-chefforhandler Michel Barnier er åben over for at tilbyde Storbritannien en etårig forlængelse af overgangsperioden på vej ud af EU. Det erfarer Financial Times.

Ligeså lufter Storbritanniens handelsminister, Liam Fox, idéen om, at briterne forbliver i overgangsperioden "et par måneder" længere. Det fortæller kilder med kendskab til sagen til mediet The Times.

Skilsmissens oprindelige slutdato har hidtil været sat til december 2020. Overgangsperioden begynder den 29. marts 2019.

En forlængelse af perioden vil kunne give ekstra tid til at indgå en ny handelsaftale mellem EU og Storbritannien, lyder rationalet fra begge parter.

Liam Fox opfordrer derfor den britiske premierminister, Theresa May, til at overveje en forlængelse.

Brexit-forhandlingerne er den seneste uge gået i hårknude.

Det er sket, efter forhandlingerne i sidste uge gik ind i en intens fase. Parterne ville forsøge at nå til enighed, før stats- og regeringscheferne mødes i Bruxelles til topmøde onsdag aften i denne uge.

Men søndag valgte parterne at gå fra hinanden, da de ikke kunne blive enige om den største udfordring i forhandlingerne - grænsen mellem Storbritannien og Irland.

Ifølge Financial Times vil Barnier til gengæld for en forlængelse kræve, at Theresa May går på kompromis i forhold til stridspunktet om grænsen.

Storbritannien ønsker en usynlig grænse mellem Nordirland og Irland, og samtidig vil briterne forlade EU's toldunion. Briterne kræver desuden, at Nordirland skal behandles på samme måde som resten af Storbritannien.

De krav blokerer for en aftale, da EU-landene står stejlt på, at briterne ikke kan få en åben bagdør til EU's indre marked.

Ifølge den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung har EU-Kommissionen tilbudt Storbritannien at kunne forblive i EU's toldunion og indre marked i en periode, der går ud over december 2020.

/ritzau/

Brasiliens præsident risikerer nye korruptionsanklager

Det føderale politi i Brasilien anbefaler i en ny rapport, at præsident Michel Temer bliver sigtet for korruption, hvidvask af penge og kriminelle forbindelser.

Politiet indleverede sine anbefalinger til Brasilien øverste domstol tirsdag, skriver nyhedsbureauet AP, der har set rapporten.

Herfra har statsanklageren 15 dage til at afgøre, om der skal rejses tiltale.

Ifølge politiets rapport mistænkes Michel Temer for at have modtaget bestikkelse for at favorisere virksomheder, der administrerer havne, gennem et præsidentielt dekret.

Præsidentens advokat oplyser, at han endnu ikke har fået adgang til politiets rapport.

For at statsanklageren kan føre sagen for retten, kræver det, at Kongressen bakker op om en retssag. I så fald vil Michel Temer, hvis præsidentperiode slutter den 31. december, blive suspenderet.

Tidligere har kongresmedlemmer afvist en retsforfølgelse af Temer.

I oktober sidste år overlevede præsidenten således en afstemning i Kongressen, om hvorvidt der skulle rejses en sag mod ham ved landets højesteret som følge af korruptionsanklager.

For at undgå at blive suspenderet og stillet for retten havde Temer brug for støtte fra mindst en tredjedel af de 513 medlemmer af underhuset.

Afstemningen endte med 251 stemmer til fordel for Temer og 233 stemmer imod ham. De resterende medlemmer enten undlod at stemme eller var ikke til stede.

Sidste års anklager mod Temer var en direkte udløber af en stor korruptionssag mod to af ejerne i verdens største kødfirma, JBS.

Ifølge statsanklageren havde Temer modtaget et beløb svarende til over 76 millioner kroner for at hjælpe JBS med at opnå skattemæssige fordele.

Denne anklage blev dog droppet i august 2017, efter parlamentet stemte mod at føre sagen videre til højesteret.

Temer har gentagne gange nægtet sig skyldig i alle anklager.

78-årige Michel Temer, der er tidligere vicepræsident, overtog præsidentposten 31. august 2016 efter Dilma Rousseff, der gik af efter at være blevet stillet for en rigsret. Det skete, fordi hun havde pyntet på statsbudgettet.

/ritzau/AP