Trump kommenterer missilangreb med ét billede

De demokratiske præsidentkandidater bakker ikke op om præsident Trumps ordre om et angreb. Joe Biden mener, at Trump »lige har kastet en stang dynamit ind i en krudttønde«.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter ordre fra præsident Donald Trump har et amerikansk missilangreb i nat dræbt den højtstående iranske generalmajor Qassem Soleimani.

Drabet på den højtstående leder at Irans Revolutionsgarde er en »forsvarshandling«, som skal beskytte USAs udsendte ude i verden, skriver det amerikanske forsvarsministerium i en pressemeddelelse.

»Dette angreb havde til formål at forhindre fremtidige iranske planer om angreb.«

Angrebet lader dog til at splitte Washington. Selv har Donald Trump efter aktionen blot lagt et billede af USAs flag, Stars and Stripes, på Twitter.

Angrebet mødes dog med hård kritik fra de demokratiske præsidentkandidater. De frygter, at drabet på Soleimani kan skabe kaos og mere krig i Mellemøsten.

»Han støttede terror og skabte kaos. Intet af det ændrer det faktum, at det er en eskalerende aktion i en allerede farlig region,« skriver tidligere vicepræsident Joe Biden, der er favorit til at blive Demokraternes præsidentkandidat.

»Trump har lige kastet en stang dynamit ind i en krudttønde, og han skylder det amerikanske folk at forklare sin strategi for, hvordan han nu vil sikre vores tropper og vores ambassadefolk.«

Bernie Sanders skriver, at angrebet har bragt USA tættere på en ny krig i Mellemøsten.

»Trumps farlige eskalering bringer os tættere på endnu en katastrofal krig i Mellemøsten, der kan koste utallige liv og billioner af dollars.«

Irans udenrigsminister, Javad Zarif, har kaldt angrebet en »ekstrem farlig, tåbelig eskalering« fra USAs side, og Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, siger, at Iran vil »hævne sig brutalt på de ansvarlige«.

Elizabeth Warren, demokratisk præsidentkandidat og senator i Massachusetts, skriver på Twitter:

»Soleimani var morder, ansvarlig for tusindvis af drab, inklusive på hundredvis af amerikanere. Men denne hæmningsløse aktion eskalerer konflikten med Iran og øger sandsynligheden for flere dødsfald og nye konflikter i Mellemøsten. Vores prioritet må være at undgå endnu en krig.«

Qassem Soleimaini blev dræbt i et angreb på lufthavnen i Iraks hovedstad, Bagdad. To køretøjer eksploderede i forbindelse med missilangrebet. Flere andre er dræbt i angrebet. Det gælder blandt andet den irakiske paramilitære kommandør Abu Mahdi al-Muhandis, som var Soleimanis rådgiver. Det oplyser en talsmand for den paramilitære gruppe Hashd Shaabi.