Trump: Kina skærper sanktioner mod Nordkorea

Ifølge USA's præsident vil Kina øge presset på Nordkorea for at få nordkoreanerne til at opgive atomprogram.

Præsident Donald Trump på vej ind i 'Air Force One' på sin asiatiske rundrejse. Fold sammen
Læs mere
Foto: DMH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina er ifølge USA's præsident, Donald Trump, indstillet på at skærpe sanktionerne mod Nordkorea som følge af nordkoreanernes kontroversielle atomprøvesprængninger og missilaffyringer.

»Kinas præsident Xi har sagt, at han skærper sanktionerne mod Nordkorea,« skriver Trump i et tweet natten til søndag dansk tid.

Den amerikanske præsident deltager i weekenden i et Apec-topmøde i Vietnam sammen med blandt andre Xi Jinping.

Besøget i Vietnam er led i en næste to uger lang rundtur i Asien, som Trump indledte for en uge siden i Japan. Sydkorea og Kina har også haft besøg af den amerikanske præsident. Alle steder har Nordkoreas atomprogram været et vigtigt talepunkt.

Oplysningen om de skærpede sanktioner er ikke bekræftet fra kinesisk side.

På Twitter skriver Trump desuden, at Xi stræber efter, at Nordkorea opgiver ambitionen om at blive en atommagt.

Donald Trump, der tidligere har omtalt Nordkoreas leder, Kim Jong-un, som den "lille raketmand", reagerer i et andet tweet også på nylige nedladende udtalelser fra Nordkorea.

Her bliver Trump beskrevet som en »dotard«, hvilket betyder en senil olding.

»Hvorfor skulle Kim Jong-un fornærme mig ved at kalde mig "gammel", når jeg aldrig ville kalde ham "lille og fed"? Nå, jeg forsøger, alt hvad jeg kan, at blive hans ven - og måske vil det ske en dag.«

Kina har som permanent medlem af FN's Sikkerhedsråd været med til at indføre hårdere sanktioner mod Nordkorea i et forsøg fra det internationale samfunds side på at få styret til indstille prøveaffyringer af ballistiske missiler og testsprængninger af atomvåben.

Men Kina har i rådet også flere gange sat hælene i over for sanktionsforslag fra USA og andre vestlige lande.

Sikkerhedsrådet blev i september enig om en ny runde sanktioner, efter at Nordkorea 3. september gennemførte sin sjette atomprøvesprængning.

For at overholde resolutionen forbød Kina med effekt fra 1. oktober eksport af visse raffinerede olieprodukter til Nordkorea. Men et totalforbud mod eksport af olie har Kina indtil videre afvist.

/ritzau/