Trump: Kina flytter tropper til Hongkongs grænse

Tirsdag aften udbrød der igen kampe mellem politi og demonstranter i Hongkongs lufthavn. “Forbavset over, at ingen er blevet dræbt her i aften, skrev journalist.

HONG KONG-CHINA-POLITICS-UNREST
Voldsomme protester i Hongkongs lufthavn medførte igen, at mange flyafgange måtte aflyses tirsdag aften. Onsdag morgen er flytrafikken genoptaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANAN VATSYAYANA

Demonstranterne i Hongkong fortsætter ufortrødent deres oprør mod bystatens kinesisk-støttede regering. Og ifølge USAs præsident Trump flytter Kina nu tropper til Hongkongs grænse. Det skriver han på Twitter tirsdag.

»Vores efterretningstjeneste har informeret os om, at den kinesiske regering flytter tropper til grænsen til Hongkong. Alle bør holde sig i ro og sikkerhed.«

Kinesiske statsmedier har offentliggjort en video, der angiveligt viser, at tanks og mandskabsvogne bliver kørt til provinsen Shenzhen, der grænser op til Hongkong.

Spekulationer om en mulig militær indgriben fra Kina er taget til i styrke de seneste dage. Kinesiske politikere har optrappet retorikken, og en talsperson fra det kinesiske styre har sammenlignet demonstranterne med »terrorister.«

Tirsdag aften udbrød der heftige kampe mellem aktivister og politi i Hongkongs lufthavn - én af verdens travleste. Igen måtte hundredvis af flyafgange aflyses. Politiet forsøgte at storme lufthavnen, men blev presset tilbage af de mange demonstranter.

En video fra lufthavnen viser, at en gruppe demonstranter tog politi-staven ud af hænderne på en betjent og begyndte at angribe betjenten. Herefter trak betjenten sin pistol - men affyrede ikke.

»Forbavset over, at ingen er blevet dræbt her i aften,« skrev Wall Street Journal-journalisten, som havde optaget videoen.

Undervejs udbrød der også uroligheder blandt demonstranterne - blandt andet fordi nogle demonstranter mistænkte personer i folkemængden for at være hemmelige agenter for styret.

Protesterne har nu stået på i mere end 10 uger. Det begyndte i juni med protester over et lovforslag, som ville give tilladelse til, at borgere kan udleveres til retsforfølgelse i Kina. Det er blevet set som et overgreb mod den politiske frihed, som Hongkong har haft fra Kina, siden byen blev overdraget fra Storbritannien til Kina i 1997.

Demonstrationerne er kun taget til i styrke og handler nu om meget mere end blot lovforslaget: Mange borgere er bekymrede for Kinas planer med Hongkong og ønsker den politiske leder, Carrie Lam, som er indsat af Beijing, afsat fra posten. De vil vælge deres egen leder. Men disse krav er blevet pure afvist af Carrie Lam og kommunistpartiet i Kina.