Trump kan tvinge Danmark til større forsvar

Danmark må øge forsvarsbudgettet under præsident Trump. Det mener statsministeren og DF's udenrigsordfører.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, vil bruge mere på forsvaret, når Donald Trump bliver USA's præsident. Scanpix/Emil Hougaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark må til lommerne og bruge mere på forsvar, når Donald Trump bliver USA's 45. præsident.

Han har i valgkampen krævet, at andre Nato-lande bruger langt mere på de væbnede styrker ligesom USA.

Det mener såvel statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

- Vi har brug for et stærkt Amerika, som tager lederskab. Både i forhold til vor sikkerhed, men selvfølgelig også med nogle rimelige fordringer på, at vi andre leverer, siger Lars Løkke Rasmussen.

Begge præsidentkandidater - Demokraternes Hillary Clinton og Republikanernes Donald Trump - har krævet, at USA's Nato-partnere bruger mere på forsvaret.

Løkke påpeger, at medlemslandene ved Nato-topmødet i september 2014 i Wales vedtog at øge forsvarsbudgettet til to procent af BNP.

- Det kommer vi også til i Danmark. At tage noget større selvansvar. Men vi har brug for et stærkt amerikansk lederskab. Det håber jeg også, at vi vil se med præsident Trump, siger Lars Løkke Rasmussen.

USA er træt af at betale tre fjerdedele af Natos samlede militære udgifter. USA betalte kun halvdelen af regningen i den kolde krig, mener Søren Espersen.

- Det gider de ikke mere. Det giver Trump udtryk for. Hvorfor skal stenrige vestlige lande som for eksempel Danmark køre på frihjul? Der bliver vi nødt til at ændre holdning, siger han.

Forsvarsbudgettet skal øges i næste forlig, som skal forhandles fra foråret 2017. Det var en fejl, at politikerne sparede 2,7 milliarder kroner i det seneste forsvarsforlig, mener Søren Espersen.

- Det koster tolv milliarder kroner, hvis vi hæver forsvarsbudgettet til to procent af BNP fra det ene år til det andet. Det er der ingen, der forventer. Men amerikanerne vil forstå, hvis vi vender om, siger han.

/ritzau/