Trump kalder beslutning fra dommer for latterlig

USA's præsident vil omstøde afgørelse fra dommer, der har sat en stopper for hans indrejseforbud.

Foto: JOE RAEDLE

Washington. USA's præsident, Donald Trump, går på Twitter skarpt i rette med en føderal dommer i Seattle i delstaten Washington. Dommeren har beordret et midlertidigt og landsdækkende stop for præsidentens indrejseforbud.

- Holdningen hos denne såkaldte dommer, som i grunden har fjernet håndhævelsen af love fra vort land, er latterlig og vil blive omstødt, skriver Trump.

Det nu ophævede forbud omfatter personer fra syv lande med hovedsageligt muslimsk befolkning. Nemlig Iran, Irak, Somalia, Sudan, Syrien, Yemen og Libyen.

Flere luftfartsselskaber siger, at de igen tager rejsende fra de syv lande om bord. Blandt andet Air France og Qatar Airways.

Alle passagerer med gyldige rejsedokumenter vil blive budt velkommen om bord i vores fly, hedder det i en erklæring fra Qatar Airways.

Air France siger, at den amerikanske dommers kendelse træder i kraft lørdag.

Flyselskaber verden over har siden Trump indførte forbuddet ellers måttet afvise personer fra de lande, som står på præsidentens sorte liste. Også selv om billetten til USA var bestilt og betalt, og indrejsepapirerne var godkendt.

I en telefonkonference, der fandt sted klokken 21 lokal tid i Washington D.C., fik flyselskaberne besked på at arbejde efter samme retningslinjer, som før Donald Trump udstedte indrejseforbuddet.

Men Trump langede lørdag kraftigt ud efter dommeren. Præsidenten siger, at dommerens beslutning er "latterlig".

Både amerikanske og udenlandske politikere har kritiseret Trumps indrejseforbud. Dekretet er også blevet modtaget med hovedrysten af flere af USA's mest succesfulde virksomheder.

Flere føderale dommere i andre delstater er den seneste uge gået imod Trumps indrejseforbud. Men fredagens afgørelse fra dommer James Robart er den hidtil mest vidtrækkende.