Trump: »Jeg vil ikke udskyde, jeg vil have et valg«

Donald Trump ønsker ikke en udskydelse af præsidentvalget 3. november i år, siger han. Han frygter imidlertid stadig, at en særlig form for brevstemme vil blive misbrugt til at manipulere valgresultatet.

 
Trump måtte trække i land efter et tweet, der fik mange til at tro, at han ville udskyde det amerikanske præsidentvalg. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær. Fold sammen
Læs mere

Torsdag kom USAs præsident, Donald Trump, med en melding på Twitter, som mange tolkede som et ønske om at udskyde det kommende præsidentvalg om få måneder.

Men nu slår han fast, at han ønsker, at valget skal finde sted som planlagt 3. november i år. Det skriver amerikanske medier og The Guardian.

»Jeg vil ikke udskyde. Jeg vil have et valg, men jeg vil samtidig ikke være nødt til at vente i tre måneder og så finde ud af, at stemmesedlerne alle sammen mangler, og at valget ikke betyder noget. Det er det, der kommer til at ske. Det er sund fornuft,« sagde præsidenten tidligt fredag morgen dansk tid på et pressemøde i Det Hvide Hus.

I et opslag på Twitter skrev Donald Trump torsdag, at han mener, at en særlig form for brevstemme vil føre til, at valget i november vil være præget af snyd og svindel. Afslutningsvis stiller han spørgsmålet, om ikke valget bør udskydes, indtil befolkningen »trygt og sikkert« kan stemme.

Udskydelse kræver forfatningsændring

Muligheden for en udskydelse af valget blev kort efter twitter-meldingen fra Trump skudt ned af blandt andre medlemmer af det republikanske parti, som siger, at Trump ikke har beføjelserne til at udsætte valget og dermed blive siddende i en forlænget periode.

Årsagen til, at Donald Trump ad flere omgange har luftet sin mistro til, at valget kommer til at forløbe retfærdigt, er, at han mistænker, at der vil være snyd med en særlig form for brevstemme i USA.

I USAs valgsystem er der flere former for brevstemmer, og selv om der er forskel, er der meget forvirring forbundet med dem, da begreberne ofte bliver forvekslet, og fordi delstater har forskellige begreber for afstemningerne. På dansk er der ikke begreber, der dækker over de forskellige former for brevstemmer, men i USA er der primært tale om to: absentee voting og mail-in voting.

Svindel med brevstemmer

Donald Trump mener, som han skrev i sit tweet torsdag, at der ikke er nogen problemer ved absentee voting. Mail-in derimod vil gøre valget i år til »det mest upræcise og bedrageriske valg i historien«, mener Trump.

Her skal man have tungen lige i munden. For alle absentee-brevstemmer er også mail-in-brevstemmer, men ikke alle brevstemmer er absentee-stemmer.

Absentee-stemmer er brevstemmer, som en person, der ikke har mulighed for at møde fysisk op ved valgstederne, kan sende med posten. Vælgerne stemmer dermed in absentia. Den type stemmer bliver generelt brugt i alle delstater og ofte af militærpersonel, som er udenlands på valgdagen.

I 16 af USAs 50 delstater er absentee-stemmer den eneste måde, hvorpå man kan brevstemme, og vælgerne er i de stater forpligtet til at oplyse årsagen til, at de ikke kan møde fysisk op.

I fem delstater – Washington, Oregon, Colorado, Utah og Hawaii – er mail-in voting den primære måde, hvorpå man som vælger kan stemme. Alle borgere i de stater modtager automatisk en stemmeseddel med posten før valgdagen, som de skal sende ind til deres lokale regering.

Disse fem delstater har også mulighed for at stemme in absentia, men den mulighed er forbeholdt borgere, der ikke fysisk befinder sig i delstaten.

Så absentee voting er generelt en mulighed for alle delstater, hvor personer ikke kan møde fysisk op, mens mail-in voting i bredere forstand refererer til brevstemmer samt stater, hvor det er den pirmære form for stemmeafgivelse, og det er den del, som Trump mener er problematisk.

Præsidenten har sagt, at der ved valget vil blive printet »millioner af brevstemmer« af fremmede lande, som ønsker at blande sig i valget.

Der er imidlertid ingen beviser for, at det skulle være tilfældet, og det erkendte Trumps egen justitsminister, William Barr, under en høring i Kongressen. Han betragtede det dog som »sund fornuft«, at nogle ville forsøge.