Trump: Jeg tror »virkelig« på Putin

Trump siger, at han »virkelig« tror på Putin, der under deres møder i weekenden flere gange har gentaget, at Rusland ikke blandede sig i det amerikanske præsidentvalg. Dermed er Trump i strid med sin egen efterretningstjeneste.

Foto: SPUTNIK. Donald Trump sagde lørdag, at han er overbevist om, at Putin er ærlig, når han direkte over for Trump flere gange har gentaget, at Rusland ikke blandede sig i det amerikanske præsidentvalg Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS
Læs mere
Fold sammen

Præsident Donald Trump tror mere på Ruslands præsident Vladimir Putin end sin egen efterretningstjeneste, der har fastslået det som et faktum, at Rusland blandede sig i det amerikanske præsidentvalg sidste år.

Trump sagde lørdag, at han er overbevist om, at Putin er ærlig, når han nu direkte over for Trump flere gange har gentaget, at Rusland ikke blandede sig i det amerikanske præsidentvalg, skriver CNN og flere andre amerikanske medier.

De to ledere mødtes tre gange i korridorerne af topmødet »Asia Pacific Economic Cooperation« i Danang i Vietnam.

»Han sagde, at han ikke blandede sig. Jeg spurgte ham igen. Man kan kun spørge et vist antal gange,« sagde Trump ombord på Air Force One, da han fløj fra Da Nang til Hanoi.

»Hver gang han så mig, sagde han, »Jeg gjorde det ikke«,« sagde Trump. »Og jeg tror virkelig på, at når han siger det til mig, så mener han det.«

Han tilføjede, at Putin er »fornærmet« over anklagen, og at den russiske præsident mener, det i hele taget er tid til at komme videre med vigtigere emner – såsom Syrien.

»Han synes virkelig at være fornærmet over det, og han siger, at han ikke gjorde det. Han er meget, meget insisterende på det faktum, at han ikke gjorde det. Så du har præsident Putin, der på meget kraftfuld og voldsom vis siger, at han ikke har noget at gøre med det. Så skal man ikke bevæge sig ind i en diskussion. Du skal begynde at tale om Syrien og Ukraine.«

Mens Trump har rejst rundt i Asien, er den særlige undersøger Robert Muellers undersøgelse af russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg, herunder muligt aftalt spil mellem Rusland og Trumps kampagnestab, rykket tættere på præsidenten.

Foreløbig er tre sigtet i undersøgelserne, herunder Trumps tidligere udenrigspolitiske rådgiver, George Papadoulos, der først løj over for FBI, men siden har erkendt, at han under præsidentvalgkampen fik tilbudt tusindvis af mails med »smuds« på Hilary Clinton fra russerne. Derudover har efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus offentliggjort det hidtil mest konkrete bevis på russisk indblanding - nemlig en stak af de over 3.000 annoncer, som Facebook har vedstået, at et russisk selskab i Skt. Petersburg med bånd til den russiske regering indrykkede på det sociale medie.

Annoncerne havde til mål at destabilisere det amerikanske samfund og at sværte Hillary Clinton til for at hjælpe Donald Trump til magten. Blandt andet blev Clinton i en annonce udråbt som Satan.

Trump fastholder, at hele undersøgelsen er politisk motiveret, og lørdag gik han også op mod udsagn fra tre tidligere efterretningschefer - James Comey, John Brennan and James Clapper - som alle har fastslået, at russere blandede sig i det amerikanske præsidentvalg.

»Jeg mener, hold nu op, de er politiske klamphuggere,« sagde Trump lørdag. »Jeg mener, du har Brennan, du har Clapper og du har Comey. Det er nu bevist, at Comey er en løgner, og det er bevist, at han er en lækker. Så på den ene side har du det og på den anden side præsident Putin, der meget kraftfuldt, voldsomt, siger, at han intet har at gøre med det.«

 

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.

Læs mere