Trump: Jeg har »moderniseret« vore atomvåben

Præsident Donald Trumps retorik mod Nordkorea risikerer ifølge kritikere at eskalere situationen unødigt.

Trump modtog tirsdag kritik for at eskalere situationen med Nordkorea ved at true med, at Nordkorea vil blive mødt med »ild og et raseri som verden aldrig før har set«, hvis landet fortsætter sine trusler mod USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Donald Trump annoncerer nu, at han har fået »moderniseret« USAs atomarsenal, og at Amerika altid vil være den »stærkeste nation i verden«. Samtidig udtrykker han ønske om ikke at skulle blive tvunget til at bruge våben.

»Min første ordre som præsident var at renovere og modernisere vores atomvåben­arsenal. Det er nu langt stærkere og mere magtfuldt end nogensinde før,« skriver han i et tweet onsdag og fortsætter: »Forhåbentlig kommer vi aldrig til at bruge denne magt, men der vil aldrig være en tid, hvor vi ikke er verdens mest magtfulde nation.«

Trump modtog tirsdag kritik for at eskalere situationen med Nordkorea ved at true med, at Nordkorea vil blive mødt med »ild og et raseri som verden aldrig før har set«, hvis landet fortsætter sine trusler mod USA.

Truslen satte en kædereaktion i gang. Få timer senere meddelte styret i Pyongyang, at det overvejede at angribe USAs militærbase på øen Guam i Stillehavet. Og onsdag gik Trump så ud med sin slet skjulte trussel om, at han har fået renoveret og moderniseret sit våbenarsenal.

Truslen fra Nordkoreas nukleare program har været en udenrigspolitisk topprioritet for Trump siden hans indsættelse i januar. Men faren fra Nordkorea er blevet mere håndfast, siden diktaturet testede to interkontinentale ballistiske missiler i sidste måned.

Washington Post skrev tirsdag, at den amerikanske efterretningstjeneste mener, at Kim Jong-Un nu er i besiddelse af et mini-atomvåben, der kan fremføres af langdistanceraketter.

Den republikanske Senator John McCain, der er formand for Senatets forsvarsudvalg, siger, at Trump risikerer at gå for langt.

»Jeg gør indsigelse imod præsidentens kommentarer, for man er nødt til at være sikker på, at man kan gøre, hvad man siger, man kan,« siger John McCain til KTAR radio.

Demokrater kritiserer også Trump og siger, at hans kommentarer er »sindsforvirrede«.

»Præsident Trump hjælper ikke situationen med sine bombastiske kommentarer,« siger den demokratiske senator Dianne Feinstein i en redegørelse ifølge Washington Post.

Trumps kommentarer står også i kontrast til signalerne fra hans udenrigsminister Rex Tillerson, der de seneste uger ad diplomatisk vej har forsøgt at få tøet op for spændingerne med Pyongyang under en rundrejse i regionen.

Tillerson forsvarede dog onsdag Trumps kommentarer og sagde, at præsidenten havde sendt et »stærkt signal til Nordkorea på et sprog, som Kim Jong-Un vil forstå«.

Samtidig forsøgte udenrigsministeren at berolige amerikanerne om, at en krig ikke er nært forestående.

»Intet, som jeg har set, og intet, som jeg kender til, tyder på, at situationen har ændret sig dramatisk i de sidste 24 timer,« siger Rex Tillerson.

»Amerikanerne kan sove trygt om natten.«

Tillerson fastholder, at USA er åben over for dialog med Nordkorea, hvis landet lover at droppe sit atomprogram. Intet tyder dog på, at det vil ske.

Parterne står derimod stejlt mod hinanden. USA deltager i øjeblikket i militærøvelser i området sammen med Sydkorea og Japan.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.