Trump indleder britisk statsbesøg med at fornærme kongefamilien: Kalder Meghan Markle »væmmelig«

Mandag morgen ankommer USAs præsident, Donald Trump, til Storbritannien på et tre dage langt statsbesøg. Præsidenten har med en række kontroversielle udtalelser om kongefamilien, Theresa May og Brexit allerede brudt diplomatisk etikette.

Hvis ikke Mexico ville gøre mere for at stoppe de tusindvis af migranter, der hver måned dukker op ved grænsen til USA, ville Trump hæve toldsatserne på mexicanske varer. Nu har han fået en aftale på plads med Mexico. Men de fleste af aftalens dele har været på plads i månedsvis. Foto: Jim Watson/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Meghan Markle, hertuginden af Sussex, er »væmmelig«, mens Theresa May bør anlægge en anden forhandlingsstrategi og sagsøge EU. Nigel Farage og Boris Johnson er derimod kloge.

Sådan ser USAs præsident, Donald Trump, på sagerne. Op til sit tre dage lange britiske statsbesøg, som indledes i dag, har Donald Trump udtalt sig om kongefamilien, Brexit og Theresa May til britiske The Sun og The Sunday Times.

Og hvad får præsidenten ud af at udtale sig på denne måde om Meghan Markle? Og har han overhovedet noget at skulle have sagt om Brexit? Inden vi når dertil, spoler vi tiden lidt tilbage.

Hvorfor er Donald Trump overhovedet i Storbritannien?

Han er blevet inviteret på statsvisit af dronning Elizabeth II. Hun har som regel en eller to statschefer på besøg om året, og det er typisk stort anlagte arrangementer, som også involverer møder med regeringen.

Theresa May, der senere på ugen vil gå af som premierminister, har omtalt statsbesøget som en »afgørende uge for den særlige relation og en mulighed for at styrke et allerede tæt partnerskab« med USA.

Hvad skal præsidenten foretage sig?

Han skal mødes med både kongehuset, Theresa May og britiske virksomheder, skriver BBC. May og Trump skal blandt andet tale om handel, investeringer, sikkerheds- og forsvarssamarbejde. Onsdag skal Donald Trump deltage i 75-årsdagen for D-dag, hvorefter han flyver til Irland.

Præsidenten har udtalt, at han muligvis vil mødes med The Brexit Party-leder Nigel Farage og tidligere udenrigsminister Boris Johnson, mens han er i landet. Den første har netop vundet 28 mandater i Europa-Parlamentet med sit EU-skeptiske The Brexit Party, mens sidstnævnte endnu er favorit til at efterfølge Theresa May på premierministerposten.

Betyder det så, at Trumps besøg kommer til at gå gnidningsfrit?

Formentlig ikke. Allerede inden han er landet i London, er han kommet med hårde udtalelser om Theresa May, ligesom han har luftet forslag til, hvem der bør efterfølge hende på posten.

Labours leder, Jeremy Corbyn, har allerede annonceret, at han ikke vil deltage i statsmiddagen med Donald Trump, som Corbyn beskylder for at være racistisk og kvindefjendsk og for at blande sig for meget i britisk politik.

»Præsident Trumps forsøg på at bestemme, hvem der skal være Storbritanniens næste premierminister, er en fuldstændig uacceptabel indblanding i vores demokrati,« har Labour-lederen skrevet på Twitter.

Også Liberal Democrats' Vince Cable har afvist at møde op.

Samtidig har massevis af demonstranter gjort klar til store protester foran parlamentet i London – hvor de med borgmesterens velsignelse har sendt en ballon – en  kæmpemæssig bleklædt Trump-baby –  til vejrs.

Hvad er det, Trump har sagt om Brexit og Theresa May?

I et interview til The Sunday Times har Donald Trump udtalt, at Theresa May i højere grad burde have ladet sig inspirere af Trumps forhandlingsstrategi, såfremt hun ville nå nogen vegne med EU i Brexit-forhandlingerne.

Han mener blandt andet, at den britiske regering burde nægte at betale regningen for Brexit – op mod knap 330 mia. kr. – hvis ikke EU vil gå med til at opfylde Storbritanniens krav. Og Donald Trump synes desuden, at May burde have sagsøgt EU undervejs i forløbet.

Nu, hvor den britiske premierminister træder tilbage, synes han, ifølge The Sunday Times, at det bør være Nigel Farages tur til at lede Brexit-forhandlingerne med EU. Brexit-tilhængeren, som med The Brexit Party vandt 28 mandater i Europa-Parlamentet ved det nylige valg, går ind for et hårdt Brexit.

Til The Sun har Donald Trump desuden udtalt, at forhenværende udenrigsminister og Brexit-tilhænger Boris Johnson ville »gøre det rigtig godt« som ny premierminister.

»Jeg tror, at han ville være fremragende,« sagde Donald Trump til avisen.

Hvad har han sagt om Meghan Markle?

Meghan Markle, som er fra USA, hvor hun har arbejdet som skuespiller, har i 2016 udtalt, at Donald Trump er kvindefjendsk og splittende, ligesom hun har truet med at flytte til Canada, såfremt han blev valgt som præsident. Da Donald Trump i et nyligt interview med The Sun blev konfronteret med hendes udtalelser, sagde han, at han »slet ikke var klar over, at hun var så væmmelig«.

Donald Trump har søndag morgen på Twitter nægtet nogensinde at have udtalt sig sådan. Det har dog prompte fået The Sun til at udgive lydoptagelsen af interviewet, hvor Trump tydeligt kan høres sige dette, skriver The Guardian.

Kongehuset har endnu ikke reageret på Donald Trumps udtalelser. Meghan Markle, der for nylig har født, deltager ikke i nogen af arrangementerne med Donald Trump, der får en velkomstceremoni, frokost og statsmiddag af kongehuset. Mandag vil Meghan Markles mand, prins Harry, dog deltage i en frokost.