Trump indfører nødretstilstand i Louisiana før orkan

Myndigheder frygter, at uvejr kan blive så kraftigt som orkanen Katrina i 2005. Indbyggerne forbereder sig.

En kvinde får tegnet sit portræt i Det Franske Kvarter i New Orleans, mens orkanen Barry nærmer sig storbyen. Seth Herald/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs præsident, Donald Trump, har erklæret nødretstilstand i den sydlige delstat Louisiana, som fredag ventes at blive ramt af orkanen Barry. Det oplyser Det Hvide Hus.

Myndighederne frygter, at uvejret kan blive så kraftigt som orkanen Katrina i 2005, og erklæringen fra præsidenten frigør penge og ressourcer til en truende katastrofe.

I New Orleans og andre kystbyer i Louisiana forbereder indbyggerne sig på voldsomme vindstød, ekstreme nedbørsmængder og mulig oversvømmelse. Det rapporterer USA's nationale orkancenter, NHC.

Centret rapporterer, at stormen er taget til i styrke og er tæt på 22,5 meter per sekund. Ifølge NHC vil Barry kunne medføre livstruende oversvømmelser ved kysten og i flodområder. Der ventes regnmængder på op mod en halv meter i dele af delstaten.

Orkanen Katrina fra 2005 er den mest ødelæggende i amerikansk historie. Store områder blev oversvømmet. Mindst 1200 mennesker omkom, hovedsageligt i New Orleans. Katastrofen medførte, at 75 procent af New Orleans stod under vand.

Uvejret fredag ventes imidlertid ikke at ramme New Orleans direkte, men storbyens vestlige kant.

Borgmesteren i New Orleans, LaToya Cantrell, siger, at myndighederne ikke har givet ordre til evakueringer, men han understreger, at voldsom nedbør vil kunne medføre et sammenbrud i pumper, som skal holde gaderne i den lavtliggende by frie for vand.

Louisianas guvernør, John Bel Edwards, advarer om, at situationen kan blive meget alvorlig:

»Desto flere oplysninger vi får, desto mere frygter vi at stå over for ekstreme regnmængder.«

Flere indbyggere i New Orleans, der har katastrofen i 2005 i klar erindring, siger, at de ikke tør nogen chancer.

»Vi er på vej væk. Det er floden, som bekymrer os mest,« siger Betsey Hazard, som sammen med sin mand og to små børn bor tæt op ad Mississippi.

»De siger, at floden ikke går over sine bredder, men vi har en på fem år og en på ti måneder,« siger hun.

/ritzau/Reuters