Trump i strid med sin egen minister: Vil dyste i IQ-test

Den amerikanske præsident fortsætter striden på ord mod sin egen udenrigsminister, der tidligere angiveligt har kaldt Trump for et fjols. Trump antyder nu, at han er mere intelligent end sin minister.

Der er kold luft mellem præsident Trump og udenrigsminister Rex Tillerson. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

En ulmende strid på ord mellem den amerikanske præsident Donald Trump og hans egen udenrigsminister Rex Tillerson får nu atter næring – denne gang af Trump selv.

I et interview med magasinet Forbes foreslår Trump ligefrem, at de to sammenligner intelligenstest.

Det sker efter flere dage med uro, der for alvor begyndte med rygterne om, at Tillerson i sommer skulle have kaldt Trump for en »moron« (fjols, red.). Det skulle være sket på et møde uden præsidentens deltagelse i forsvarsministeriet Pentagon.

Rygterne, der først blev bragt af tv-stationen NBC, blev hurtigt afvist som »fake news« – altså falske nyheder – af Trump selv på Twitter, mens Tillerson selv ikke direkte afviste rygtet, men dog gentagne gange erklærede sin fulde loyalitet til præsidenten, skriver CNN. Siden har de to forsøgt at vise sammenhold – bl.a. ved at spise frokost sammen.

Men i et nyt Forbes-interview kommenterer Trump atter rygterne.

»Jeg mener, det er fake news. Men hvis han sagde det, så vil vi vel være nødt til at sammenligne intelligenstests. Og jeg kan godt fortælle dig, hvem der vil vinde,« siger Trump bl.a. i interviewet.

Kalder partifælle lille

Ifølge flere medier har Trump og Tillerson et anstrengt forhold til hinanden – blandt andet efter at Trump på twitter skrev, at Tillerson »spildte sin tid« på at forhandle med Nordkorea, der er under skarp kritik for landets udvikling af masseødelæggelsesvåben.

Og Donald Trump har nok at se til. Præsidenten ligger samtidig i en anden krig på ord med partifællen og senatoren Bob Corker. På Twitter har Trump givet Bob Corker øgenavnet ”lille Bob Corker”, efter at Corker – der i øvrigt måler 171 cm. - i et interview kraftigt har kritiseret præsidenten for at drive sit præsidentembede som et »realityshow« og bringe USA »i retning af en tredje verdenskrig«.

Trump har for vane at opfinde øgenavne til sine modstandere. De republikanske modkandidater Marco Rubio og Ted Cruz blev døbt ”Lille Marco” og ”Løgneren Ted”, mens Hillary Clinton fik tilnavnet ”skurkagtige Hillary”.