Trump i stort interview: Her er mine planer for de næste fire år

Donald Trump fortæller i et interview med New York Times om sine forventninger og planer for de kommende fire år. Bl.a. mener han, at han kan skabe fred mellem israelere og palæstinensere.

Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs nyvalgte præsident Donald Trump modererede tirsdag nogle af sine mest ekstreme valgløfter ved at droppe løftet om at fængsle Hillary Clinton, samtidig med at han såede tvivl om nytten ved at torturere terrormistænkte og lovede at se med åbent sind på spørgsmålet om klimaforandringer.

Men i et omfattende timelangt interview med journalister og redaktører fra New York Times – der blev aftalt, aflyst og så gennemført alligevel efter en strid om spillereglerne – tøvede Trump ikke med at se stort på nogle af de traditionelle etiske og politiske konventioner, der længe har formet det amerikanske præsidentembede.

Han sagde, at han ikke har nogen juridisk forpligtelse til at udstikke grænser mellem sit forretningsimperium og sit virke i Det Hvide Hus, og erkendte frit, at Trump-brandet »er klart et hottere brand, end det var før«. Alligevel sagde han, at han vil forsøge at organisere sig, så han isoleres fra sine forretninger, som i stedet vil blive varetaget af hans børn.

Han forsvarede også sin chefstrateg Stephen Bannon over for anklager om racisme og kaldte ham »en hæderlig mand«. Og han hånede republikanere, som ikke havde støttet ham i hans uortodokse præsidentkampagne.

Under interviewet, som fandt sted ved middagstid i New York Times-forlæggeren Arthur Sulzberger Jrs mødelokale på 16. etage, fremstod Donald Trump meget selvsikker, men tilstod, at han var benovet over sit nye job. »Det er et meget overvældende job, men jeg føler mig ikke overvældet af det,« sagde han.

Han kom også med et væld af impulsive udtalelser, mange af dem modstridende. Han var storsindet over for Hillary Clinton, men pralede alligevel af sin sejr. Han viste et åbent sind i forhold til nogle af sine holdninger, men holdt kompromisløst fast i andre.

Dermed demonstrerede interviewet, hvor omskiftelig Trump kan være i sine holdninger.

Han sagde, at han ikke har nogen interesse i at presse på for at retsforfølge Hillary Clinton i forbindelse med hendes brug af en privat mailserver i embeds medfør eller omkring finansielle transaktioner i Clinton Foundation. »Jeg ønsker at ikke at skade familien Clinton, det gør jeg virkelig ikke,« sagde han.

I spørgsmålet om tortur antydede Trump, at han har skiftet holdning til nytten ved at bruge såkaldt water boarding efter at have talt med James Mattis, den pensionerede general fra USAs marinekorps, som tidligere har ledet landets centralkommando.

»Han sagde: »Jeg har aldrig fundet det nyttigt«,« sagde Trump og tilføjede, at Mattis så større værdi i at opbygge tillid og belønne samarbejde med terrormistænkte: »Giv mig en pakke cigaretter og et par øl, så skal jeg nok gøre det bedre.«

»Jeg var meget imponeret over det svar,« sagde Trump

Tortur »vil ikke gøre den forskel, som mange mennesker går og tror,« fortsatte han.

Trump gentog, at James Mattis er under »under seriøs, seriøs overvejelse« til posten som forsvarsminister.

»Jeg tror, at det måske er på tide at få en general,« sagde han.

Med hensyn til klimaforandringer afviste Trump at gentage sit løfte om at droppe den internationale klimaaftale, som blev aftalt i Paris sidste år. »Jeg vil se meget nøje på det,« sagde han. Selv om han for nylig har udpeget en indædt kritiker af Paris-aftalen til sit overgangsteam, fastslog Trump, at »Jeg forholder mig åben over for det«, og at ren luft og »krystalklart vand« er livsvigtige.

Han kom også med forsikringer om, at han ikke har tænkt sig at omfavne ekstremistiske holdninger på visse områder. Han tog kraftigt modstand fra en hvid-nationalistisk konference i Washington i sidste uge, hvor deltagerne brugte Nazi-salut og kritiserede jøder.

Da han blev spurgt om sin antipati over for nyhedsmedier og løfter om at stramme injurielovgivningen, kom Trump ikke med specifikke udmeldinger, men sagde: »Jeg tror, at I bliver glade.«.

Trods hans hyppige angreb på, hvad han har kaldt »det fejlende New York Times«, syntes Trump alligevel at gøre sig umage med at rose avisinstitutionen, som han kaldte »en virkelig stor amerikansk juvel, en verdensjuvel«. Han fastslog dog, at han mener, at New York Times var for hård ved ham under valgkampen.

Han trodsede også pres for at svare på kritik på andre områder. Blandt andet fastslog han, at »loven er fuldstændig på min side«, når det gælder spørgsmål om interessekonflikter og etiske regler. »Præsidenten kan ikke have en interessekonflikt,« sagde han.

Han sagde, at det ville være ekstremt svært at sælge hans forretningsinteresser fra, fordi de består af ejendomsbesiddelser. Men han sagde, at han »gerne vil gøre noget« og skabe en form for struktur, hvor hans forretninger adskilles fra hans regeringsarbejde. Han bemærkede, at han har overladt ledelsen af sine forretningsområder til sine børn, hvilket dog ifølge jurister med speciale i etik ikke er nok til at undgå interessekonflikter.

Han fastholdt, at han stadig vil kunne invitere forretningspartnere til Det Hvide Hus for at lade sig fotografere med smil og håndslag. Han mente, at kritikerne presser ham til at gå meget længere, end hvad han er villig til, herunder at distancere sig fra sine børn, mens de styrer hans forretninger.

»Hvis det var op til visse mennesker, så ville jeg aldrig, aldrig se min datter Ivanka igen,« sagde han.

Donald Trump afviste ikke meldinger om, at han havde brugt et møde i sidste uge med Nigel Farage, konstitueret leder af det britiske UKIP-parti, til at diskutere sin modstand mod havvindmølleparker. Trump har længe klaget over, at vindmølleparker ville spolere udsigten fra hans golfklub i Aberdeenshire i Skotland.

»Jeg har muligvis nævnt det,« sagde Trump, men indvendte, at han havde gjort det ud fra et politisk betonet forbehold over for vindmølleparker, snarere end nogen egeninteresse.

Trump afviste, at han skulle være bundet af forbundsstatslige love omkring nepotisme med hensyn til at indsætte sin svigersøn Jared Kushner i et job i Det Hvide Hus. Men han sagde, at han ønsker at undgå antydningen af en interessekonflikt, og måske i stedet vil søge at udpege Kushner til særlig udsending som fredsmægler i Mellemøsten.

»USAs præsident er tilladt at have hvilken som helst konflikt, han eller hun vil have, men det vil jeg ikke,« sagde Trump. Men han fastslog, at Kushner som observant jøde »kunne være til stor hjælp« med at løse den langvarige konflikt mellem israelere og palæstinensere.

»Jeg vil gerne stå som den, der skabte fred mellem Israel og palæstinenserne,« sagde Trump og tilføjede, at Jared Kushner »ville være virkelig god til det«, og at »han kender regionen«.

»Mange mennesker fortæller mig, rigtig mange mennesker fortæller mig, at det er umuligt – det kan du ikke,« tilføjede Trump. »Det er jeg ikke enig i. Jeg tror, at man kan skabe fred.«

»Jeg har grund til at tro på, at jeg kan gøre det,« tilføjede han.

Donald Trump talte kun i meget generelle vendinger om udenrigspolitik. Han sagde, at USA ikke bør være en »nationsbygger« og gentog en udtalelse fra valgkampen om, at krigen i Irak var »en af de største fejl i vores lands historie«. Og han sagde, at han har »meget endegyldige« og »stærke ideer« om, hvordan den voldelige borgerkrig i Syrien skal takles. Men han afviste at komme nærmere ind på, hvad disse ideer består i.

»Vi er nødt til at stoppe det vanvid, der foregår i Syrien,« sagde han.

Den nyvalgte præsident oplyste, at han har talt med Ruslands præsident Vladimir Putin, siden han vandt valget, men uddybede ikke nærmere. Han sagde, at det ville være »rart«, hvis han og Putin kunne komme godt ud af det med hinanden, men afviste, at en eventuel tilnærmelse i forholdet mellem USA og Rusland ville kunne kaldes en »nulstilling«.

Han bemærkede sig den kritik, som Hillary Clinton fik, efter at hendes forsøg på at forbedre forholdet mellem de to lande slog fejl. »Jeg ville ikke bruge det udtryk, efter hvad der skete,« sagde Trump.

Trump gik kraftigt til forsvar for Stephen Bannon, som han har udnævnt til sin chefstrateg trods anklager om racisme og antisemitisme. I sommer omtalte Bannon den hjemmeside, han driver, Breitbart News, som en »platform for Alt-Right«, den hvid-nationalistiske bevægelse.

Trump nævnte, at Bannon har været meget nedslået over reaktionen på hans udnævnelse.

»Jeg har kendt Steve Bannon i lang tid. Hvis jeg mente, at han var racist eller alt-right, så ville jeg ikke drømme om at hyre ham,« sagde Trump.
Og tilføjede: »Jeg tror, at han har det svært med det, for det er slet ikke ham. Jeg mener, at han er blevet behandlet uretfærdigt.«

Han forsvarede også Breitbart News, der har bragt racistisk og antisemitisk indhold, med at sige, at sitet ikke er så forskelligt fra New York Times, blot »langt mere konservativt«.

Trump sagde, at han håber at få et »storartet langsigtet forhold« til USAs afgående præsident, Barack Obama, som han mener at have fået en uventet god kontakt til. »Jeg kunne virkelig godt lide ham, og jeg er lidt overrasket over at sige til jer, at jeg virkelig godt kunne lide ham,« sagde ham.

Donald Trump frydede sig over at have trodset meningsmålinger og sit eget partis forventninger ved at vinde præsidentvalget, og han pralede over at have taget hævn over republikanere, som havde holdt ham på afstand og så tabt deres egne valgopgør.

Han sagde, at én af dem, senator Kelly Ayotte fra New Hampshire, »rigtig gerne ville have et job i administrationen«.

»Jeg sagde nej tak,« oplyste Trump om Ayotte, der tabte sit sæde i Senatet til New Hampshires guvernør, Maggie Hassan. »Hun nægtede at stemme på mig.«

Endelig kritiserede han også Joe Heck, medlem af Repræsentanternes Hus for Nevada, for at have droppet sin støtte til Trump, efter at en 11 år gammel optagelse dukkede op, hvor Trump bramfrit pralede af at befamle kvinder uden deres accept.

»Han gik ned som en blyballon. Jeg sagde: Uden for citat håber jeg, at du taber,« sagde Trump.

Han fastslog, at de republikanske ledere står i gæld til ham for at have vundet sin overraskende sejr.

»Lige nu elsker de mig.«

Oversættelse: Bibi Christensen

Læs hele interviewet med Trump her (på engelsk)