Trump i hårdt angreb på FN: Det er spild af tid og penge

Ifølge USAs kommende præsident har FN fejlet i bestræbelserne på at løse globale problemer.

Foto: DON EMMERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs kommende præsident, Donald Trump, kommer onsdag lokal tid med ny kritik af FN.

Han kritiserer blandt andet verdensorganisationen for ikke at leve op til dets potentiale, og hævder, at FN er mislykket med at løse globale problemer.

»FN har så stort et potentiale. Det har ikke levet op til dets potentiale,« siger Donald Trump til journalister, der er mødt frem ved rigmandens feriested i Palm Beach i Florida.

»Hvornår ser du FN løse problemer. Det gør det ikke. Det skaber problemer,« fortsætter republikaneren.

Den internationale organisation FN blev etableret i efterdønningerne af Anden Verdenskrig og består blandt andet af Verdenssundhedsorganisationen WHO, som ifølge AFP var med til et udrydde kopper.

Derudover består FN af et sikkerhedsråd, der hidtil har været lammet i den blodige konflikt i Syrien.

»Hvis det lever op til sit potentiale, så er det en fantastisk ting. Hvis ikke, så er det spild af tid og penge,« siger Donald Trump.

Kommentaren kommer, efter at FN's kommende generalsekretær, António Guterres, har sagt, at han vil mødes med Donald Trump hurtigst muligt.

Han har understreget, at han er »fast besluttet på at etablere en konstruktiv dialog med den nye amerikanske administration«.

Den tidligere portugisiske premierminister overtager posten i spidsen for FN fra Ban Ki-moon 1. januar. Donald Trump overtager posten som USA's præsident fra Barack Obama 20. januar.

/ritzau/AFP