Trump i FN om Kim Jong-un: »Missilmand på selvmordsmission«

Præsident Donald Trump truer i sin første tale til FNs Generalforsamling med »totalt at destruere Nordkorea« og advarer om, at det meste af verden »går ad helvede til«.

Præsident Donald Trump kom i sin tale i FN ind på bl.a. Nordkoreas atomoprustning, fordrivelsen af rohingyaerne i Myanmar og klimadebatten. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen havde forventet en blid tale, da den amerikanske præsident holdt sin første tale for FNs Generalforsamling i går, men at Donald Trumps tale blev så kontant vidner om, hvor alvorligt amerikanerne ser på situationen i ikke mindst Nordkorea, og hvad der for øjeblikket er på spil for verdensfreden.

Talen sendte et signal om, hvordan Trump og hans administration vil samarbejde med FN, efter at han dagen forinden havde omtalt FN som et ineffektivt og oppustet bureaukrati, der har brug for at blive reformeret for at kunne blive en magtfaktor for verdensfreden.

I sin tale til de 150 internationale delegerede på FNs Generalforsamling i New York truede Trump ikke blot med »totalt at destruere« Nordkorea. Han brugte på ny det øgenavn, som han første gang brugte om den nord­koreanske leder, Kim Jong-un, på Twitter i weekenden, da han skosende omtalte ham som »missilmanden«.

Hvis USA bliver »tvunget til at forsvare sig og sine allierede, vil vi ikke have andet valg end totalt at destruere Nordkorea«, sagde Donald Trump i sin tale og eskalerede dermed retorikken rettet mod Kim Jong-un. Tidligere har Trump truet ham med »bål og brand«.

USAs præsident påpegede, at Nordkorea og dets leder som et resultat af landets atomvåbenprogram »truer hele verden med ubeskrivelige tab af liv«. »Hvis de retfærdige mange ikke konfronterer de ugudelige få, vil ondskaben sejre,« sagde præsidenten, der påpegede, at det meste af verden for øjeblikket »går ad helvede til«.

Han understregede, at det er imod hele verdens interesse, at Nordkorea får missiler og atomvåben. Men også at Kim Jong-un ikke vil slippe godt fra det.

»Missilmanden er på sin egen selvmordsmission,« sagde Donald Trump, der takkede FN og specifikt både Kina og Rusland for at have støttet de nye økonomiske sanktioner mod Nordkorea.

Trump tilføjede dog, at USA er klar til at handle på egen hånd, hvis landet fortsætter med at true USA og dets allierede. Efter de nye sanktioner mod Nordkorea blev vedtaget for nylig, har Pyongyang fortsat prøvesprængninger og missiltest – endog hen over Japan.

Men Nordkorea var ikke det eneste land, som Donald Trump udråbte som en »slyngelstat«. Iran er ifølge Trump i samme kategori. Han kaldte tidligere præsident Barack Obamas atomaftale med Iran for en »ydmygelse« og en af de værste, som USA nogensinde har indgået. Trump har længe portrætteret Iran som en statssponsor af terrorisme. Under sin valgkamp sagde han, at USA vil ophæve aftalen med Iran, som Obama-administrationen og fem andre lande, Kina, Rusland, Tyskland, Storbritannien og Frankrig, fik forhandlet på plads i 2015.

Hidtil har Trump som præsident modstræbende respekteret aftalen, selv om han anser den for at være en skændsel.

Verdenssamfundets atomvåbeninspektører har for nylig bekendtgjort, at de ikke har fundet beviser på, at Iran bryder aftalen. De seks lande, der indgik aftalen for år siden, vil holde møde om den under FNs generalforsamling.

»Det er på tide, at hele verden går sammen med os og kræver, at Irans regering stopper sin forfølgelse af død og ødelæggelse,« sagde Trump.

Helt overordnet var hans budskab til FN, at verden i øjeblikket står over for »stor fare« fra slyngelstater, der besidder både magtfulde våben og benytter sig af terrorisme kloden rundt. Derfor opfordrer Trump verdens ledere til at gå sammen med USA for at bekæmpe denne ondskab.

»Det er op til os, om vi vil løfte verden til nye højder eller lade den falde hen i en dal af forfald,« sagde Trump

Men den udstrakte hånd til samarbejde skete ikke uden en understregning af, at han selv først og fremmest vil sætte »Amerika først«.

»Jeg vil altid sætte Amerika først. Blot ligesom I og lederne af jeres lande bør sætte jeres lande først,« sagde Trump.

Efter talen sagde Donald Trump, at FN har et »stort, stort potentiale« for at gøre noget godt for verdensfreden.

»Præsident Trumps tale til FN: Klar, stærk, principiel,« lød det i et tweet fra Jeff Fortenberry, republikansk medlem af Repræsentanternes Hus. Men mens republikanere roste, rystede demokrater på hovedet. Eller som Mark Takano, medlem af Repræsentanternes Hus, skrev i et tweet:

»Chokerende dumdristigt. De menneskelige tab af at »destruere Nordkorea« vil blive talt i millioner af liv, herunder tusindvis af amerikanere.«

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.