Trump hylder igen Putin: Han er stærkere leder end Obama

Skulle nogen være i tvivl, så lader Donald Trump stadig til at være fascineret af den russiske præsident, Vladimir Putin. Onsdag aften forsvarede Trump sin beundring, da han stod i direkte duel med Hillary Clinton.

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump taler her ved det såkaldte Commander in Chief Forum i New York onsdag aften, hvor publikum bestod af krigsveteraner. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE SEGAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af den amerikanske valgkamp har republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, flere gange rost USAs ærkerival - den russiske præsident, Vladimir Putin. Onsdag aften skete det igen i New York.

Trump stod over for demokraternes kandidat, Hillary Clinton, ved en debat vist på TV-kanalen NBC News, hvor publikum bestod af krigsveteraner. Her pegede Trump for eksempel på, at den russiske præsident har meget stærk kontrol over sit land, skriver The Washington Post.

»Jeg har allerede sagt, at han er virkelig rigtig meget en leder (...) Manden har meget stærk kontrol over landet. Det er et meget anderledes system, og jeg kan tilfældigvis ikke lide det system, men helt sikkert: I det system har han været en leder i langt højere grad end vores præsident har været en leder,« sagde Donald Trump.

Rusland, hvis I lytter med

Donald Trump mener, en alliance med Rusland kan hjælpe til at besejre terrororganisationen Islamisk Stat, og da Trump under debatten blev gået på klingen med den aggressive adfærd, Rusland de seneste år har udvist på verdensscenen, lød Trumps replik: »Vil du have mig til at begynde at remse nogle af de ting op, Obama gør på samme tid?«.

Trump slog fast, at han forventer at komme fint ud af det med Putin, hvis han bliver valgt til præsident i november.

Den forkærlighed, Donald Trump ser ud til at nære for den russiske præsident, har flere gange været et tema i præsidentvalgkampen. Særligt da han sidst i juli sagde: »Rusland, hvis I lytter med, så håber jeg, I er i stand til at finde de 30.000 emails, som mangler«, med en reference til Hillary Clintons email-skandale.

Da Hillary Clintons private emails blev lækket af Wikileaks efter et hackerangreb, var demokraterne hurtigt ude med beskyldningen om, at Rusland stod bag. Og i august kunne det amerikanske forbundspoliti FBI da også informere Kongressen om, at det praktisk talt er sikkert, at den russiske regering står bag, fortalte kilder i efterretningsudvalgene i Kongressen ifølge New York Times.

En forstyrrende kraft

Men det har altså ikke påvirket Donald Trumps beundring for Putin. Ved onsdagens debat i New York fik han også påpeget, at den russiske præsident nyder »82 procents opbakning« fra sin befolkning.

Trump kom også med en række andre kontroversielle udtalelser såsom at, man kunne have forhindret Islamisk Stat i at opstå, hvis man havde taget Iraks olie. At roden til problemet med seksuelle overgreb i det amerikanske forsvar skyldes, at mænd og kvinder gør tjeneste ved siden af hinanden.

Og så slog han fast, at han i udenrigspolitikken vil være en forstyrrende kraft til forbedringer. Modsat Clinton, der forklarer at hun står for »absolut klippefast stabilitet«.

Det amerikanske præsidentvalg bliver afgjort 8. november.