Trump har skubbet Israels premierminister ind i en ny æra

Præsident Trump har inviteret Netanyahu ind i det univers, den israelske premierminister befinder sig allerbedst i, nemlig status quo-universet, der hverken vil føre til oprettelsen af en palæstinensisk stat eller Israels annektering af Vestbredden.

Netanyahu (tv.) og Donald Trump ved deres fælles pressemøde i Det Hvide Hus onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Latteren var af den slags, der kommer fra en person, som knap kan tro, hvad han hører.

Og den israelske premierminister Benjamin Netanyahus latter efter USAs præsident Donald Trumps ord på pressekonferencen i Washington onsdag aften lød præcis sådan. En slags det-her-er-for-godt-til-at-være-sandt-latter.

Efter otte lange, seje og frustrerende år, hvor kemien mellem Barack Obama og Netanyahu var ikke-eksisterende, og hvor de to nærede afsky for hinandens verdenssyn, er Netanyahu trådt ind i en helt ny æra med Donald Trump på posten som præsident. Og det er, som om han ånder lettet op.

Mens det kunne høres på Netanyahus tilfredse latter, kan det også mærkes i Israel. Som den israelske analytiker Shimrit Meir skriver på hjemmesiden NRG, »elsker israelerne at blive elsket«.

Når USAs præsident kritiserer FN for at fokusere proportionsløst på Israel, siger, at palæstinenserne skal droppe hadet, og omtaler de israelske bosættelser i en sidebemærkning, føler mange israelere, at USA har fået en præsident, der forstår, hvad det hele drejer sig om. For ikke at nævne den tilfredshed, som spreder sig fra Israels politiske midte helt ud på det yderste højre over Trumps opgør med den tostatsløsning, der har været diplomatiets mål siden 1990erne i konflikten mellem Israel og palæstinenserne.

Når Trump siger, at han støtter den aftale, parterne bedst synes om, hvad enten det er én stat, to stater eller noget helt andet, så er det en oprigtig lettelse for Netanyahu og de vælgere, der har gjort ham til premierminister fire gange. De israelere, der stemmer på Netanyahu, nærer i langt de fleste tilfælde, ligesom Netanyahu selv, en dyb mistro til palæstinenserne.

Frygten for, at en selvstændig palæstinensisk stat vil blive et drivhus for Hamas, er større end disse israeleres lyst til at være forsøgskaniner i et påtvunget tostatsprojekt.

Så når Trump bryder med årtiers mellemøstpolitik i forhold til tostatsløsningen, giver han Netanyahu muligheden for at slette sine ord fra den berømte Bar Ilan-tale, hvor Obama tvang ham til at erklære sin støtte til tostatsløsningen. Endda helt uden at Netanyahu nu selv skal sige det.

Trump inviterer Netanyahu ind i det univers, den israelske premierminister befinder sig allerbedst i, nemlig status quo-universet, der hverken vil føre til oprettelsen af en palæstinensisk stat eller Israels annektering af Vestbredden. En situation, hvor Trump vil give Netanyahu lov til at udvide de store bosættelser uden problemer, mens Netanyahu til gengæld holder igen med byggeriet i de allermest kontroversielle områder.

Det er en situation, Netanyahu har talt om i årevis. Hvor Israel er stabilt, ikke rømmer bosættelser og ikke løber nogen sikkerhedsrisiko, fordi der ikke bliver oprettet nogen palæstinensisk stat.

Netanyahus vision for palæstinenserne er autonomiområder, der sikkerhedsgodkendes af Israel, men som ikke omfattes af israelsk lovgivning. På den måde skal Israel ikke give de millioner af palæstinensere, der lever på Vestbredden, stemmeret, idet de allerede lever i en form for palæstinensisk autonomi.

Det er den vision, han hører Trump erklære sig enig i, når den amerikanske præsident taler om en omfattende regional aftale, som alle parter kan lide, og som Trump derfor også vil bifalde. For Netanyahu er det kontrasten til hans forhold til Obama.

Og Netanyahus bemærkning på pressekonferencen om, at han ønsker et forhold, hvor premierminister og præsident ikke konstant støder ind i hinanden, siger både noget om, hvordan han oplevede Obama, og hvordan han håber at opleve Trump.

Nu er opgaven »bare« at få Egypten, Jordan, Saudi-Arabien og også palæstinenserne med om bord i den regionale aftale, som Trump og Netanyahu taler om.

Mange israelere og Netanyahu selv tror ikke, det sidste bliver muligt. Altså at få palæstinenserne til at konvertere drømmen om en selvstændig stat til en håndfuld usammenhængende autonomiområder. Palæstinenserne ønsker stadig at have en stat ved siden af Israel, eller også vil de være borgere med ligeret i et stort Israel. En tostatsløsning eller en enstatsløsning.

Som den arabisk-israelske politiker Ahmad Tibi sagde torsdag morgen på israelsk militærradio: »Hvis Israel bliver en stat for alle borgere, inklusive palæstinensere, vil jeg stille op til premierministerposten og vinde over Netanyahu.«

Ahmad Tibi ved, at der allerede er arabisk flertal i landområdet mellem Jordanfloden og Middelhavet, og hans selvsikkerhed bygger på, at hvis tostatsløsningen ikke bliver til noget, så må alternativet være en stat for alle borgere. Palæstinensere og israelere.

Den palæstinensiske chefforhandler, Saeb Erakat, siger til dagbladet Haaretz, at det eneste alternativ til en tostatsløsning er en demokratisk stat for israelere og palæstinensere.

Men her fejltolker de Trump og Netanyahu. De taler nemlig ikke om en samlet stat eller to stater side om side. De taler om et sikkert og stabilt Israel og en eventuel fremtidig aftale, hvor palæstinenserne må tage, hvad de kan få, og så kalde området, hvad de har lyst til.

Allan Sørensen er Berlingskes korrespondent i Mellemøsten