Trump har lige fundet ud af, at der er grænser for hans magt

En ukendt dommer langt fra magtens centrum kommer med et afgørende korrektiv til Donald Trumps historie om sig selv. Trump er ikke så magtfuld, som han og hans tilhængere tror.

Donald Trump kan, siger han, og hans tilhængere tror på ham. Men en dommer har netop leveret et korrektiv til den virkelighedsopfattelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nyhedsanalyse

James Robart er ikke i den store sammenhæng en stor mand og slet ikke en kendt mand. Hvis vi talte om fodbold, ville han være en habil angrebsspiller for Celtic F.C., og hvis det handlede om kogekunst, ville han drive en firstjernet landevejskro i Uggerby.

Trump derimod. Han er en stor mand og en kendt mand, og hvis vi er i tvivl, kan vi bare spørge ham, og han taler uafbrudt om alle de omkalfatringer, som han med et pennetrøg vil foretage. Han truer virksomheder til ikke at flytte til Mexico, han vil bygge en mur, han vil ikke tage imod syriske flygtninge, han vil fra det ene øjeblik til det andet afskaffe Obamacare, han vil overveje at stoppe sanktionerne mod Rusland. Han vil, han kan, siger han.

Lørdag morgen dansk tid stødte de to så sammen, Robart og Trump, og Robart vandt. Og Trump led et midlertidigt og et permanent nederlag.

Det midlertidige nederlag er det, som i øjeblikket fylder mest i mediedækningen. Robart er forbundsdommer i den vestlige del af Washington, hvor statens justitsminister har sagsøgt præsident Trump og hans immigrationsdekreter. Trump har beordret indrejseforbud for borgere fra Irak, Iran, Syrien, Libyen,  Sudan, Somalia og Yemen og et stop for syriske flygtninge, og det har førende amerikanske virksomheder protesteret kraftigt imod. Justitsministeren i Washington har anlagt sagen på vegne af lokale virksomheder som Microsoft, Amazon og Expedia.

Det Hvide Hus har hævdet, at delstater ikke har nogen hjemmel til at blande sig i præsidentielle dekreter. Men det har de, fastslog dommer Robart lørdag, stævningen har juridisk gyldighed, og ikke nok med det - han valgte også at suspendere præsidentens dekreter med øjeblikkelig og national virkning. Allerede lørdag begyndte myndigheder og luftfartsselskaber igen at tillade visum-holdere fra de syv lande ind i USA. Det Hvide Hus rasede, en talsmand for præsidenten kaldte dommerens suspension af dekreterne for »skandaløs« og lovede en lynhurtig kære til en appeldomstol.

Og det er den midlertidige del. Robarts suspension af dekreterne er midlertidig, og den kan være lige så flygtig som døgnet. En appeldomstol kan i læsende stund omgøre suspensionen. Derefter vil justitsministeren i Washington kære den afgørelse videre, og først når Højejsteret har talt, vil vi vide, om indrejseforbuddet og flygtningegstoppet skal stilles i bero, mens domstolene behandler selve lovligheden af dekreterne. Den sidste del kan tage mange måneder, sikkert år, og derfor: Lørdagens afgørelse er en juridisk mellemtid, ikke mere, men politisk er den meget mere, og det er det permanente nederlag.

Donald Trumps tiltrækningskraft handler i høj grad om »can-do.« Han er ikke et parti, han er ikke en organisation, han er en enkelt mand, som har lovet ene mand at forandre USA. Og når hans vælgere taler om de pågældende forandringer, taler de sjældent om Trump og hans regering og Republikanerne, de taler om ham. Han vil, han kan, siger han - og det tror de.

Afgørelsen fra forbundsdommer Robart er et afgørende korrektiv til den parole, for magten i USA er tredelt, og præsident Trump er kun en tredjedel af den magt. Han kan ikke bygge en mur til Mexico, hvis ikke Kongressen vil bevilge penge til den, han kan ikke afskaffe alle sanktioner mod Rusland, hvis ikke Kongressen er med på den, han kan ikke udstede dekreter eller gennemføre love, hvis domstolene kender dem forfatningsstridige, og han kan ikke afskaffe abort eller forbyde homoseksuelle ægteskaber, fordi Højesteret har sagt, at forfatningen tillader begge dele.

Præsident Trump har meget magt, men han har ikke så meget magt, som han siger, og som hans tilhængere tror, og det er lørdagens permanente nederlag.