Trump har fået inderne til at undre sig: Hvorfor håner han et bibliotek i Afghanistan?

Donald Trump har udtalt, at Indiens indsats i Afghanistan er minimal sammenlignet med USAs - og henviser til et mystisk bibliotek, som Indien angiveligt skulle have bygget i landet.

Indiens premierminister Narendra Modi og USAs præsident Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst

Donald Trump har skabt undren i Indien.

Da han på et regeringsmøde onsdag gav udtryk for sin utilfredshed med Indiens indsats i Afghanistan, talte han især om et bibliotek, som Indien skulle have finansieret i landet, skriver MSNBC.

»Jeg kommer rigtig godt ud af det med Indien og premierminister Modi, men han fortæller mig konstant om et bibliotek, han har bygget i Afghanistan. Okay. Et bibliotek. Det er sådan - ved I, hvad det er? Det er fem timer af, hvad vi har brugt,« sagde præsidenten:

»Jeg ved ikke, hvem der bruger det i Afghanistan.«

I Indien er kommentarerne ikke bare blevet forstået som en hån af landets indsats i Afghanistan. Indiens regering har heller ingen anelse om, hvad det er for et bibliotek, præsidenten taler om.

Indien har bygget skoler, en 218 kilometer lang vej, en dæmning og et børnehospital i Afghanistan, lyder det. Kan det være en af de ting, han mente?

»Indien har hjulpet med at bygge parlamentet, hvis det er det, han henviser til, eller Salma-dæmningen, elnetværk, veje, og over 400 udviklingsprojekter. Delhi er den tredje- eller fjerdestørste landedonor,« fortæller kilder til India Times.

I India Times forklares det, at Indien har brugt over tre milliarder dollar på bistand til Afghanistan siden 2001.

I en pressemeddelelse fra den indiske regering til nyhedsbureauet AFP lyder det ligeledes, at Indien er den største regionale donor og »spiller en vigtig rolle som udviklingspartner« i Afghanistan.

Trumps pointe med kommentarerne var imidlertid formentlig ikke, at Indien kun havde bygget et bibliotek i Afghanistan. På mødet sagde han også, at Rusland, Pakistan og Indien skulle være på jorden i Afghanistan - i stedet for amerikanske soldater, skriver Al Jazeera.

»Hvorfor er vi der, over 9.000 kilometer væk,« spurgte han.

Der er stadig cirka 14.000 amerikanske soldater udstationeret i Afghanistan, men Donald Trump annoncerede i december, at 7.000 af dem skal trækkes hjem, ligesom alle de amerikanske soldater i Syrien skal hjem.

Det fik Trumps forsvarsminister Jim Mattis til at forlade sin post i protest.