Trump gør oliechef til udenrigsminister

64-årig magtfuld olieboss og drengespejder ventes at blive USA's ny udenrigsminister. Rex Tillerson har nære bånd til Vladimir Putin, og valget vækker skepsis.

USA's formentlig kommende udenrigsminister, Rex Tillerson, sammen med Ruslands præsident, Vladimir Putin, og olieselskabet Rosnefts øverste chef, Igor Sechin. Foto fra Tuapse ved Sortehavet, 15. juni 2012. Reuters/Sputnik Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA's kommende udenrigsminister bliver sandsynligvis Rex Tillerson, i dag indflydelsesrig direktør i olieselskabet Exxon-Mobil.

Det meddelte Donald Trump tirsdag.

I en skriftlig udtalelse sagde den kommende amerikanske præsident, at Tillerson har formatet, erfaringen og en dyb forståelse af geopolitiske forhold, som gør ham til "et fremragende valg" til posten.

- Han vil styrke regional stabilitet og fokusere på kernen af USA's nationale sikkerhedsinteresser, lyder det fra Trumps overgangshold.

Donald Trump nominerer selv ministrene til sin regering, men de skal godkendes af Senatet.

64-årige Tillerson har været spejder stort set hele sit liv og er præsident for de amerikanske drengespejdere.

Den indflydelsesrige oliechef blev sidste år kåret til verdens 25. mest magtfulde person af det amerikanske erhvervsmagasin Forbes.

Han er blandt andet kendt for sine forretningsforbindelser til Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Netop af den grund har flere markante politikere fra både Demokraterne og Republikanerne udtrykt bekymring for, om Rex Tillerson er den rigtige mand til jobbet.

Blandt skeptikerne er den republikanske senator John McCain, der tabte præsidentvalget til Barack Obama i 2008.

- Jeg har mine bekymringer. Det er velkendt, at han har et meget tæt forhold til Vladimir Putin, siger McCain til nyhedsbureauet Reuters.

Nye påstande om russiske hackeres indblanding i præsidentvalget i USA den 8. november, kombineret med Trumps beundring for Putin, har ligeledes vakt bekymring i USA.

USA er uenig med Rusland i spørgsmål som konflikterne i Syrien og i Ukraine samt om Natos tilstedeværelse i det østlige Europa.

Flere mere eller mindre prominente navne har været nævnt som potentielle kandidater til det prestigefyldte embede som amerikansk udenrigsminister.

Fredag blev den tidligere Ford-chef Alan Mulally nævnt som en mulighed til den tunge post. Også tidligere guvernør og Republikanernes præsidentkandidat i 2012, Mitt Romney, har været nævnt adskillige gange.

/ritzau/