Trump giver WHO 30 dage: Nu truer han med at trække støtten permanent

Præsident Donald Trump vil se omgående forbedringer fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Ellers trækker han støtten permanent til organisationen, lyder det i et brev.

 
Præsident Donald Trump vil se »omgående forbedringer« i Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Video: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

USAs præsident, Donald Trump, er stadig utilfreds med Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Siden midten af april har han fastfrosset USAs udbetalinger til organisationen, og nu truer han med at trække støtten permanent.

Det skriver han i et brev, han har sendt til WHO og lagt på Twitter.

Han har tidligere beskyldt WHO for at være for tæt på Kina og dække over Kinas tidlige håndtering af coronavirusudbruddet i Wuhan. Og den kritik fastholder han. Nu giver han WHO 30 dage til at ændre på sit forhold til Kina.

Trump om WHO: Her er brevet

»Hvis Verdenssundhedsorganisationen ikke vedtager store væsentlige forbedringer inden for de næste 30 dage, vil jeg gøre min midlertidige fastfrysning af amerikanske udbetalinger til Verdenssundhedsorganisationen permanent og genoverveje vores medlemskab af organisationen,« skriver han i brevet.

I brevet kritiserer præsidenten blandt andet WHO for organisationens tidlige håndtering af coronakrisen og for at videregive ukorrekte oplysninger om virussen fra Kina. Samtidig anklager han organisationen for at være for ukritisk over for Kina.

»Den eneste vej frem for Verdenssundhedsorganisationen er, hvis den rent faktisk kan demonstrere uafhængighed af Kina. Min regering har allerede påbegyndt diskussioner med jer om, hvordan organisationen kan reformeres. Men der er brug for hurtig handling. Vi har ingen tid at spilde,« skriver han blandt andet sidst i brevet.

Donald Trump vil blandt andet have en uafhængig undersøgelse af, hvordan virussen spredte sig i Wuhan i begyndelsen af pandemien – samt en uafhængig undersøgelse af WHOs tidlige håndtering af krisen.

Coronavirus spredning på et verdenskort

Mandag indledte WHO for første gang nogensinde et virtuelt årsmøde. På mødet forklarede den kinesiske præsident, Xi Jinping, at han støtter det flertal af verdens lande, som ønsker en uafhængig undersøgelse af pandemien, men først, »når den er under kontrol«.

Han mener, at Kina hele tiden har været transparent omkring udbruddet af coronavirus og lover i øvrigt to milliarder dollar (cirka 13,8 milliarder kroner) gennem to år i støtte til bekæmpelsen af pandemiens følger.

Men præsident Trump har flere gange anklaget Kina for at forsøge at mørklægge virusudbruddet, da det begyndte i millionbyen Wuhan. Han synes i øvrigt at være overbevist om, at virussen kan være hoppet til mennesker via et laboratorium i Wuhan – måske ved en fejl. Det har Kina – og amerikanske efterretningstjenester – imidlertid afvist.

Donald Trump mener i øvrigt, at WHO var for langsom til at erklære coronavirussen for en global pandemi og har beskyldt organisationen for at videreformidle Kinas misinformation om virussen.

USA er en af WHOs største bidragsydere med et årligt bidrag på omtrent 400 millioner dollar. Hvis Donald Trump trækker støtten, er flere eksperter nervøse for, hvad det kan betyde for bekæmpelsen af fremtidige pandemier og epidemier verden over, har Berlingske tidligere beskrevet.