Trump gav los for alle følelser i nat og angreb til højre og venstre

Præsident Donald Trump lod følelserne få frit løb og angreb medier og partifæller under et stævne for støtter i Arizona. Han gav også et løfte om benådning af en racistisk sherif i talen, som blev efterfulgt af protester og optøjer.

Præsident Donald Trump lod alle følelser få frit løb og angreb medier og partifæller under et stævne for sine støtter i Arizona. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ralph Freso/AFP

WASHINGTON: Donald Trump skød til alle sider – mod pressen og flere partifæller – og selv republikanske kommentatorer beskrev bagefter med bekymring præsidenten som en ustabil person, der splitter nationen.

Trump beskrev ellers sig selv som en samlende figur, der samler nationen, da han holdt tale under et møde for tilhængere i Phoenix i Arizona natten til onsdag dansk tid.

Men der var stort set intet forsonende og samlende i den fem kvarter lange tale.

Under talen angreb han ikke blot aggressivt medierne for dækningen af hans kommentarer efter dødsvolden i Charlottesville.

Han opildnede sine støtter mod pressefolkene, der var til stede i salen, og som blev buhet ud.

Trump oplæste sine kommentarer efter Charlottesville fra talerstolen for at dokumentere, at pressen havde løjet og manipuleret med hans ord.

Men i virkeligheden undlod han selv at gentage den linje, som udløste hele debatten. Nemlig at han i første omgang sagde og senere gentog, at volden kunne bebrejdes »flere sider« på trods af, at det var en nazisympatisør, der havde pløjet sin bil ind i moddemonstranter og dræbt en 32-årig kvinde og såret 19 andre under demonstrationen i Charlottesville.

 

Dette fik såvel en stribe partifæller som topchefer fra erhvervslivet til at kritisere Trump i hårde vendinger.

Donald Trump nedgjorde i sin tale også sine partifæller - de republikanske senatorer fra Arizona, John McCain og Jeff Flake - mens han gjorde et nummer ud af, at han selvfølgelig ikke ville nævne deres navne.
»En stemme fra flertallet, en stemme fra flertallet. Jeg vil ikke nævne navne,« sagde han og rakte en finger op i luften.

En klar henvisning til at den tidligere republikanske præsidentkandidat John McCain, der stemte imod ophævelse og erstatning af ObamaCare.

Derefter skiftede Donald Trump over til Jeff Flake, der for nylig udgav en bog, hvor han beskrev Trumps indvirkning på Det Republikanske Parti som ødelæggende.

»Ingen ønsker, at jeg skal tale om ham. Ingen ved, hvem fanden han er. Og nu, hvor vi ikke har nævnt nogle navne, ja, nu er alle glade,« sagde Trump, der tidligere på Twitter har beskrevet Jeff Flake som »giftig« og »SVAG« på grænsekontrol, kriminalitet og ligegyldig i Senatet«.

Trump udstak reelt også et løfte om at benåde den i dag 85-årige pensionerede sherif Joe Arpaio, der er dømt for racisme, men afventer sin endelige straf.

Joe Arpaio er blevet et nationalt symbol for en kampagne imod illegale indvandrere, som blev omringet i »raids«, og selv kaldte han sig selv for »Amerikas hårdeste sherif«.

Det amerikanske justitsministerium har konkluderet, at Arpaio som sherif stod for den værste racediskriminering i amerikansk historie og indgav derfor en klage over ham for ulovlig og diskriminerende politiadfærd.

»Jeg vil komme med en forudsigelse - jeg tror, han vil klare sig fint,« sagde Trump fra talerstolen og sagde om spørgsmålet om benådning: »Men jeg vil ikke gøre det i aften, for jeg ønsker ikke at fremprovokere kontroverser.«

»Men sherif Joe kan føle sig tryg,« fastslog Donald Trump.

Uden for kongrescenteret i Phoenix i Arizona var der protester mod Trump hele aftenen, og natten til onsdag dansk tid udbrød der optøjer. Politiet brugte tåregas for at dæmpe urolighederne.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.