Trump går til den nye formand for Repræsentanternes Hus: »Skal vi indgå en aftale?«

Mens du sov: Det er begyndelsen på et nyt år - og det begynder med en opfordring fra den amerikanske præsident, farven på en syriensjihadists pas og en tragisk flystatistik.

(ARKIV) Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs præsident, Donald Trump, opfordrer den kommende formand for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, til at indgå en budgetaftale.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I cirka halvanden uge har dele af statsapparatet i USA været sat ud af kraft, fordi Trump og Kongressen ikke kan blive enige om en finanslov for 2019.

Uenigheden drejer sig om den mur, som Trump ønsker at opføre langs grænsen mellem USA og Mexico.

Formålet er ifølge Trump at forhindre immigranter i at komme ulovligt ind i USA.

Demokraterne nægter at acceptere Trumps krav om at bruge milliarder af dollar på sådan en foranstaltning.

Trump udløste hjemsendelse af hundredtusindvis af offentlige ansatte kort før jul, da han insisterede på, at der skal afsættes fem milliarder dollar til en mur.

Men hele debatten om »grænsesikkerhed, muren og nedlukning« er, mener Donald Trump, et dårligt udgangspunkt for Nancy Pelosi, når hun torsdag overtager posten som formand for Repræsentanternes Hus.

Det skriver han tirsdag i et tweet, som rundes af med et »Skal vi indgå en aftale?«

Demokraterne sikrede sig ved midtvejsvalget i efteråret flertallet i Repræsentanternes Hus. Republikanerne har fortsat et flertal i Kongressens andet kammer, Senatet.

Torsdag planlægger det nye flertal i Repræsentanternes Hus at godkende en plan for at få hele det offentlige apparat til at fungere normalt igen ved at sikre finansiering.

Men forslaget indeholder ikke de fem milliarder dollar, som Trump kræver, og levnes derfor ikke mange chancer for at bliver godkendt af det republikanske flertal i Senatet, skriver Reuters.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, har tidligere slået fast, at partiet kun vil støtte en budgetaftale, som Trump har sagt god for.

Vil du vide mere? Berlingskes korrespondent, Michael Bjerre, lavede før jul et overblik over, hvad nedlukningen betyder.

/ritzau/

Syriensjihadisk må beholde sit statsborgerskab

Den australske rekruttør for Islamisk Stat (IS), der kort før nytår fik frataget sit statsborgerskab, får nu mulighed for at beholde det alligevel.

Han har trods andre forlydender nemlig ikke noget andet.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Australiens indenrigsminister, Peter Dutton, bekræftede lørdag, at 27-årige Neil Prakashs australske statsborgerskab ikke længere var gyldigt.

Det skyldtes Prakashs medlemskab og tilknytning til den militante gruppe Islamisk Stat.

Neil Prakash er født i Melbourne af forældre fra Indien og Fiji og har indtil nu haft dobbelt statsborgerskab til Australien og Fiji, mener Australien.

Men det afviser Fiji nu.

Nemani Vuniwaqa, der er chef for Fijis immigrationsmyndigheder, afviser kategorisk, at Prakash er fijiansk statsborger.

Over for avisen The Fiji Sun udtaler han, at Neil Prakash »ikke er og aldrig har været fijiansk statsborger«.

»Han blev født i Australien og har haft australsk statsborgerskab siden fødslen. Ministeriet har gennemsøgt systemerne og kan bekræfte, at han ikke har opholdt sig her i landet og ikke har søgt om statsborgerskab i Fiji,« siger Vuniwaqa til avisen.

Ifølge australsk lov kan en australier kun få frataget sit statsborgerskab, hvis vedkommende har dobbelt statsborgerskab. Regeringen har ikke ønsket at kommentere udviklingen i sagen.

Neil Prakash sættes i forbindelse med adskillige angrebsplaner på australsk jord og har optrådt i IS-videoer og magasiner fra den ekstremistiske gruppe.

Prakash har også opfordret »enlige ulve« til at udføre angreb i USA.

Han forlod Australien i 2013. Baseret på amerikanske efterretningsoplysninger oplyste den australske regering i 2016 fejlagtigt, at Prakash var blevet dræbt i et luftangreb mod den irakiske by Mosul.

Han blev senere samme år anholdt i Tyrkiet, da han på falske papirer forsøgte at komme ind i landet fra Syrien.

Australien har siden anholdelsen for to år siden lagt pres på Tyrkiet for at få ham udleveret. Det afviste en domstol i den tyrkiske by Kilis dog i juli i år.

I Tyrkiet er han fortsat sigtet for at være medlem af Islamisk Stat.

I forbindelse med retssagen udtalte Prakash sidste år, at han har set Islamisk Stats »sande ansigt«, og at han fortryder sin tilknytning dertil.

Neil Prakash risikerer en livstidsdom, hvis han i Australien bliver kendt skyldig i terrorisme, skriver nyhedsbureauet AP.

/ritzau/

Året hvor flyene flyene ned, mens dødstallet gik i vejret

Hvis man skeler til statistikken, så var 2018 et farligere år end 2017 for de millioner af mennesker verden over, der valgte at stige om bord på et kommercielt passagerfly.

Det viser en analyse fra den hollandske konsulentvirksomhed Aviation Safety Network (ASN), der specialiserer sig i luftfartssikkerhed.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge opgørelsen døde 556 mennesker i 15 flystyrt eller ulykker forbundet med flyrejser i 2018. I gennemsnit var der ét flystyrt per tre millioner flyvninger.

Det er en stigning fra 2017, hvor bare 44 mistede livet i samlet ti flystyrt på verdensplan. Opgørelsen omfatter kun større passagerfly.

Stigningen i 2018 er et brud på den faldende dødelighed ved flyrejser, der har været de sidste to årtier.

Men det gør ikke, at man skal være bange for at stige om bord på kommercielle fly, lyder det fra hollandske ASN.

»På trods af stigningen i 2018 så var året stadig det tredje mest sikre for flypassagerer verden over. Der er sket massive fremskridt i luftfartssikkerheden bare i de sidste ti år,« siger chefanalytiker og direktør i ASN, Harro Ranter.

Til sammenligning var der i 2005 hele 1015 dødsfald forbundet med flyrejser.

Årsagen til stigningen i dødsfald som følge af flystyrt i 2018 findes ved få, men ret alvorlige flyulykker i årets løb.

71 mennesker mistede livet i februar, da et passagerfly styrtede ned nær den russiske by Stepanovskoje. Samme måned styrtede et fly ned fra det iranske flyselskab Aseman Airlines in i en bjergside i Zagros-bjergene i Iran og 66 mistede livet.

I marts døde 51 passagerer, da et fly styrtede ned nær Nepals hovedstad Kathmandu. 20 overlevede på mirakuløs vis ulykken.

I maj styrtede et passagerfly fra flyselskabet Cubana ned nær Havanas internationale lufthavn på Cuba. 112 mennesker mistede livet.

Årets værste flyulykke skete dog 29. oktober, da et Lion Air-fly styrtede i Java-havet efter takeoff fra Indonesiens hovedstad, Jakarta. 189 mennesker mistede livet.

/ritzau/