Trump går i flæsket på sin højre hånds toprådgiver: »Hun skulle have forberedt et bedre angreb på præsidenten«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en mandag, hvor der er 43 dage tilbage af året og 36 dage til juleaften. En dag, der for mange sikkert kommer til at stå i fodboldens tegn på grund af aftenens afgørende landskamp, hvor Danmark kan kvalificere sig til EM. Dagen byder dog også på andre historier.

1) Store prishop på medicin

Vi starter på hjemmebane hos Berlingske, der har foretaget en optælling af voldsomme prishop på medicin på danske apoteker. Alene i 2019 har der været over 1.000 tilfælde, hvor prisen på et lægemiddel er blevet mere end fordoblet fra den ene dag til den anden. For 284 lægemidler fra 2014 frem til i dag har der været prishop på mere end 500 procent. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) bebuder nu, at han går efter at indføre et prisloft på apotekermedicin for at beskytte patienterne mod pludselige voldsomme prisstigninger.

2) 20 milliarder kroner til nye togsignaler er ikke nok

Og så til en historie, hvor det er staten, der må have pengene op ad lommen. Der var afsat 20 milliarder kroner til udrulningen af nye togsignaler frem mod 2030. Det gør projektet til Danmarks dyreste IT-projekt nogensinde. Men regeringen vil tilføre projektet yderligere en halv milliard kroner. Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af regeringens forslag til finanslov. Pengene skal tages fra vedligeholdelse af jernbanen. Mogens Fosgerau, professor og trafikforsker ved Københavns Universitet, vurderer, at det på sigt vil blive dyrt at tage pengene fra vedligeholdelseskontoen, fordi det vil give et vedligeholdsefterslæb.

»Det er en meget kortsigtet løsning. Det almindelige vedligehold af jernbanen går ikke væk – behovet bliver bare endnu større på denne måde,« siger han til Jyllands-Posten.

Historien kan læses i Jyllands-Posten E-avis (kræver abonnement).

3) Topskatten slår hårdest i Danmark

Og vi bliver i pengesporet. Af i alt fire nordiske lande er Danmark det land, hvor topskatten rammer hårdest. I dag skal man årligt tjene 498.900 kroner før skat, før at man som skatteyder skal betale topskat. Grænsen rykker sig fra næste år op til 513.000 kroner om året. Men selv om topskattegrænsen først sætter ind ved en lidt højere årsløn end tidligere, så vil danske skatteydere være ramt hårdere end både Sverige, Norge og Finland. Det viser en ny OECD-opgørelse. Økonomiprofessor og tidligere vismand Claus Thustrup Kreiner forklarer, hvad en ulempe ved topskatten kan være.

»En høj topskat har nogle uheldige, forvridende effekter. Udviklingen i bruttonationalproduktet bliver lavere, end den ellers ville have været,« siger han til Berlingske.

Læs mere om den historie her.

4) Konfliktoptrapning i Hongkong

Så skal vi til udlandet. Demonstranterne i Hongkong, der blandt andet kræver, at lederen Carrie Lam går af, kan se frem til mere modstand. Urolighederne har varet flere måneder. For nylig blev en ung demonstrant ramt af skud affyret af en betjent. Men nu ser det ud til, at konflikten markant optrappes. For første gang truer politiet nemlig med at »skyde med skarpt«. Det sker, efter politiet er blevet beskudt af aktivister med pile og molotovcocktails.

Ved natten til mandag dansk tid stødte Hongkongs politi og demonstranter atter sammen. Politiet er trængt ind på Hongkongs Polytekniske Universitets campusområde.

Politiet i Hong Kong truer nu med, at de vil begynde at skyde med skarpt, rapporter er nyhedsbureauet AFP. På billedet ses en demonstrant ved Hong Kongs Polytekniske Universitet. REUTERS/Athit Perawongmetha Fold sammen
Læs mere
Foto: ATHIT PERAWONGMETHA.

5) Udskyder politikernes ambitiøse målsætning kun klimaproblemet i 31 timer?

Vi kommer ikke uden om klimadebatten. »Mange gode intentioner«. Sådan roser Bjørn Lomborg, direktør for Copenhagen Consensus Center, den politiske målsætning om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i forhold til 1990-niveau. Men så slutter rosen også. Danmarks bidrag på verdensplan er ifølge Lomborg ganske lille.

»Den totale reduktion fra den nye danske regerings løfter vil formindske den globale opvarmning i 2100 med mellem 0,00006°C og 0,0002°C,« har Lomborg regnet sig frem til.

Det skulle ifølge direktøren svare til, at man udskyder klimaproblemet i 31 timer i slutningen af århundredet.

»Den globale temperatur, som vi derfor ville have forventet at se uden Danmarks ekstra indsats 1. januar 2100 kl. 12, vil derfor først indtræffe lige efter aftensmaden 2. januar 2100. Om verden vil fejre denne bedrift, må være en politisk vurdering,« skriver han.

Læs debatindlægget her.

6) Trump angriber sin højre hånds rådgiver for at vidne

Donald Trump, USAs præsident, har i et tweet kritiseret Jennifer Williams, der er rådgiver for vicepræsident Mike Pence.

Williams vidnede i forrige uge bag lukkede døre som en del af den igangværende høring mod Trump, fordi lovgivere ønskede at vide, hvor meget Pence kendte til den såkaldte Ukraine-sag.

Williams skal vidne offentligt i løbet af ugen, men på Twitter skriver Trump, at »Jennifer Williams, hvem end hun er, (...) burde mødes med de andre Trump-modstandere og udarbejde et bedre angreb mod præsidenten«.

Det sker i dag:

Danmark spiller EM-kvalifikationskamp i fodbold

Og så er det jo altså i dag, at det danske herrelandshold spiller en afgørende fodboldkamp mod Irland. Danmark skal have mindst uafgjort for at være sikker på at indløse en billet til EM 2020. Det danske landshold møder irerne i Dublin på Aviva Stadium. Kampen starter klokken 20.45 og vises på Kanal 5.

Her kan du se, hvilke lande der er klar til EM, og læse om, hvordan Christian Eriksen kan være nøglen til Danmarks EM-billet.

Christian Eriksen og landstræner Åge Hareide under træningen på Aviva Stadium i Dublin søndag den 17. november 2019. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2019) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Statsministeren besøger den franske præsident

Statsminister Mette Frederiksen (S) tager til Frankrig og mødes klokken 13 til en frokostdrøftelse i Élyséepalæet med den franske præsident, Emmanuel Macron. Planen er at fremsætte den danske regerings ønske om at skabe et »retfærdigt og humant« asylsystem. Desuden er forberedelserne til det kommende NATO-topmøde om to uger i London på dagsordenen.

Den franske præsident Emmanuel Macron flankeret af borgmester Franck Leroy den 14. november under en mindebegivenhed for Første Verdenskrig. (Photo by Eliot BLONDET / POOL / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: ELIOT BLONDET.

Dagens fødselsdag

  • Peter Schmeichel

Den tidligere danske målmand på det danske fodboldlandshold fylder 56 år i dag.

Dagens tilbageblik

  • 1969

Det er i dag præcis 50 år siden, at Danmarks Radios første pejlevogn blev sendt på gaden. Første tur var i Aalborg. Formålet med pejlevognene var at afsløre de såkaldte sortseere og få dem til at betale licens.