Trump: Fortsæt undersøgelser af kemiske våben i Syrien

Den amerikanske præsident opfordrer FN's Sikkerhedsråd til at forlænge mandat i Syrien. Rusland er imod.

Foto: NICHOLAS KAMM. Den amerikanske præsident opfordrer FN's Sikkerhedsråd til at forlænge mandat i Syrien. Rusland er imod. / AFP PHOTO / Nicholas Kamm
Læs mere
Fold sammen

Den amerikanske præsident, Donald Trump, skriver på det sociale medie Twitter, at medlemmerne af FN's Sikkerhedsråd bør forlænge undersøgelsen af kemiske våben i Syrien.

Det skal ske for at sikre, at »Assads regime ikke begår massemord med kemiske våben igen nogensinde«, skriver Trump.

Mandatet til undersøgelserne i Syrien udløber ifølge nyhedsbureauet AP ved midnatstid.

Men det amerikanske ønske om at forlænge muligheden for at undersøge kemiske våben møder russisk modstand i Sikkerhedsrådet.

Rusland har meddelt, at de ønsker en anden resolution, end den USA og de andre medlemmer af Sikkerhedsrådet indtil videre har fremlagt.

Den syriske præsident Bashar al-Assads regime er anklaget for at stå bag flere kemiske angreb mod oprørere og civile i Syrien.

Blandt andet har FN og Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) tidligere konkluderet i en rapport, at det var Assads regime, der stod bag et angreb med nervegassen sarin 4. april i Khan Sheikhoun i Syrien, hvor adskillige mennesker blev dræbt.

Flere end 87 mennesker mistede livet i angrebet. Byen Khan Sheikhoun var under oprørernes kontrol.

Sarin blev udviklet i Nazityskland i 1938. Det klassificeres som et masseødelæggelsesvåben og angriber blandt andet nervesystemet.

De første symptomer er løbende næse, øjne der løber i vand, formindskede pupiller, opkast og diarré.

Siden forårsager saringassen kramper og indåndingsbesvær. Til sidst dør ofrene af kvælning.

/ritzau/