Trump foreslår selvfinansierende solcellemur - »Det er en temmelig god idé, ikke? Det er min idé«

Donald Trump overvejer at bygge en selvfinansierende solcellemur på grænsen til Mexico. I Mexico raser narkokrigen, og over 2000 personer blev dræbt alene i maj. I Syrien har australske fly genoptaget luftangreb. Og så har George Clooney scoret kassen på et tequilamærke. Få overblik over nattens nyheder her.

En solcellemur vil skabe energi og betale for sig selv, sagde den amerikanske præsident, Donald Trump, da han onsdag aften mødte tilhængere i delstaten Iowa. 21. juni 2017. REUTERS/Scott Morgan Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT MORGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang siden han tiltrådte som amerikansk præsident 20. januar, var Donald Trump onsdag aften lokal tid tilbage i delstaten Iowa.

Foran tusindvis af tilhængere i byen Cedar Rapids lovede Donald Trump blandt andet, at han nok skal få finansieringen af sin grænsemur mod Mexico på plads.

- Vi overvejer at bygge muren med solceller. Det er en temmelig god idé, ikke? Det er min idé, siger han.

Solceller langs muren er ifølge medierapporter blandt de forslag, som er blevet sendt ind af virksomheder til USA's ministerium for national sikkerhed.

Det er angiveligt en forretningsmand fra Las Vegas ved navn Tom Gleason, der har indsendt forslaget om solceller.

- En solcellemur vil skabe energi og betale for sig selv, siger Trump.

- Det betyder, at Mexico vil skulle betale langt færre penge for at bygge den, joker han.

Samtidig påpeger han, at solcellerne vil gøre muren "smuk".

- Vi vil helt sikkert bygge en mur. Vi er nødt til at stoppe stofferne i at strømme ind, siger han.

Grænsemuren var et centralt element i Donald Trumps valgkamp sidste år. Men der har været problemer med at indfri løftet, siden rigmanden blev valgt som præsident.

Trump har hele tiden sagt, at Mexico skal betale for muren, men det har mexicanerne blankt afvist.

Grænsen mellem USA og Mexico er omkring 3100 kilometer lang.

Der er allerede opsat hegn på cirka 1100 kilometer af strækningen. Resten er enten åben for overgang, umulig at krydse eller umulig at bygge på.

Donald Trump har tidligere sagt, at hans grænsemur vil strække sig over 1600 kilometer.

Under pres fra demokrater har den amerikanske kongres indtil videre afvist at forpligte sig til projektet, idet det ikke har kunnet lade sig gøre at nå til enighed om finansieringen.

Den egentlige kamp om finansieringen begynder til oktober, når forhandlingerne om budgettet for 2018 begynder for alvor.

/ritzau/Reuters

Siden 2006, hvor Mexico satte militæret ind i kampen mod narko, er 200.000 mennesker meldt døde eller savnede. Her patruljerer hæren i delstaten Guerrero 20. juni 2017. / AFP PHOTO / Sergio OCAMPO / TO GO WITH AFP STORY BY DAVID SANTA CRUZ Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGIO OCAMPO.

Over 2000 mennesker blev dræbt i Mexico alene i maj

Mexico registrerede et rekordhøjt antal drab i maj.

Det viser en rapport fra det nationale offentlige sikkerhedssystem i landet.

Således blev 2186 mennesker dræbt i Mexico alene i sidste måned. Det er det højeste antal drab på en måned, siden landet begyndte at registrere antallet af drab for 20 år siden.

Den dødeligste delstat var Guerrero, der ligger i syd og er et brændpunkt i Mexicos krig mod narkotika. Her blev 216 mennesker dræbt i maj.

I den vestlige delstat Sinaloa blev 154 mennesker dræbt i maj. Det er det højeste antal dræbte på en enkelt måned i seks år.

I Sinaloa har rivaliserende bander kæmpet om kontrollen over delstatens narkokartel, siden dets leder, Joaquin "El Chapo" Guzman, blev udleveret til USA for fem måneder siden.

Den berygtede narkobaron og udbryderkonge blev således sat på et fly i Mexico med kurs mod USA i januar.

Allerede i 2016 blev vejen banet for, at "El Chapo" kunne blive udleveret fra Mexico til amerikanerne.

Det skete, da Mexicos udenrigsministerium oplyste, at man ville gå med til en udlevering, efter at man havde fået garanti for, at han ikke vil blive dømt til døden i USA.

Mexicaneren vil formentlig komme for retten i de to delstater Texas og Californien. Her er han anklaget for drab og forbrydelser i forbindelse med narkotika.

"El Chapo" indledte sin karriere ved som barn at sælge slik og appelsiner i sin hjemby i Mexicos nordvestlige bjerge.

Siden blev han leveringsdygtig i cannabis og opium, før han endte som verdens mest efterstræbte narkoboss.

Under Guzmans ledelse ekspanderede hans Sinaloa-kartel aktiviteterne fra Nord- og Latinamerika til Europa og Asien.

Siden Mexico satte landets militær ind i krigen mod narkotikahandel i 2006, har en bølge af blodsudgydelser efterladt flere end 200.000 mennesker døde eller savnede.

/ritzau/AFP

Russiske trusler fik tirsdag Australien til at indstille missioner i Syrien, men nu er flyene igen i luften. Her ses et billede af et af de australske fly af typen F/A-18A Hornet over Mellemøsten 22. april 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT.

Australske kampfly genoptager luftangreb i Syrien

Russiske trusler fik tirsdag Australien til at indstille missioner i Syrien, men nu er flyene igen i luften.

Australske kampfly genoptager deres indsats i Syrien. Det oplyser det australske forsvarsministerium torsdag.

Missionerne blev midlertidigt indstillet tirsdag af hensyn til de australske piloters sikkerhed.

Søndag blev et syrisk militærfly skudt ned af USA. Rusland advarede derefter den USA-ledede koalition, som Australien er del af, om at kampfly og ubemandede droner, som flyver vest for floden Eufrat, vil blive fulgt nøje af missilsystemer og betragtet som potentielle mål.

Ruslands militær støtter præsident Bashar al-Assads regime i kampen mod syriske oprørsgrupper og Islamisk Stat.

Den russiske advarsel fik Australien til midlertidigt at holde sine fly på jorden.

I meddelelsen fra forsvarsministeriet hedder det, at "suspenderingen var en forebyggende foranstaltning for at give koalitionen mulighed for at tage bestik af den operationelle risiko" ved at sende fly i luften.

- Suspenderingen er siden blevet ophævet, tilføjer ministeriet.

USA reagerede hurtigt på den russiske advarsel for at forhindre en eskalering af situationen.

En amerikansk general sagde, at USA ville forsøge at genetablere et samarbejde med Rusland om at undgå kollisioner mellem kampfly på missioner.

Rusland påstod efter søndagens nedskydning, at USA havde undladt at benytte den "hotline", der er etableret for at forhindre fly i at støde sammen.

Australske kampfly er med til at bekæmpe Islamisk Stat i Irak og siden slutningen af 2015 også i Syrien.

Det australske bidrag omfatter seks kampfly, et overvågningsfly samt et fly, der i luften kan forsyne kampflyene med brændstof.

/ritzau/AFP

En canadisk mand er sigtet for et knivoverfald på en betjent. FBI efterforsker sagen som en terrorhandling. Her ses politiet ved mandens hjem i Montreal, Quebec i Canada 21. juni 2017. REUTERS/Christinne Muschi Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTINNE MUSCHI.

FBI efterforsker knivangreb i lufthavn i Michigan som terror

En politibetjent blev onsdag morgen lokal tid angrebet af en mand med en kniv i lufthavnen Bishop International Airport i byen Flint i den amerikanske delstat Michigan.

Politibetjenten blev stukket i nakken og hastet til hospitalet. Han meldes uden for livsfare efter at være blevet opereret.

Gerningsmanden blev pågrebet af politiet umiddelbart efter angrebet, der fandt sted lidt før klokken ni. Ingen andre end betjenten kom noget til.

Ifølge anklagemyndigheden er en 49-årig canadisk mand sigtet i sagen.

Han er i politiets varetægt og betegnes som samarbejdsvillig.

Samtidig oplyser det amerikanske forbundspoliti, FBI, at det efterforsker hændelsen som en terrorhandling.

Ifølge myndighederne er der ikke noget, der tyder på, at gerningsmandens handling var en del af en større plan.

- Foreløbigt anser vi ham for at være en ensom ulv. Vi har ingen oplysninger, som tyder på, at han har fået træning, siger FBI-agent David Gelios, som leder efterforskningen.

FBI oplyser videre, at gerningsmanden under angrebet refererede til folk, der bliver dræbt i Syrien, Irak og Afghanistan.

Specialagent Thomas M. Sondgeroth fra FBI fortæller til The Flint Journal, at en betjent, der overværede angrebet på politibetjenten, har fortalt, at gerningsmanden brugte en stor kniv til at stikke offeret i nakken.

Inden han gik til angreb, råbte han "Allahu akbar" - "Gud er størst".

- Derudover udbrød han noget i retning af: Du har dræbt mennesker i Syrien, Irak og Afghanistan, og vi skal alle sammen dø, siger Thomas M. Sondgeroth.

Gerningsmanden gik ind i lobbyen på første sal i lufthavnen klokken 8.52 lokal tid. Derefter tog han elevatoren op, før han gik til angreb på politibetjenten.

USA's justitsminister, Jeff Sessions, udtaler i en erklæring, at han er "stolt af myndighedernes hurtige respons" og henviser til både amerikanske og canadiske myndigheder.

/ritzau/AP

Skuespilleren George Clooney begyndte i 2013 sammen med to partnere at lave tequila. Nu bliver mærket solgt. Arkivfoto. / AFP PHOTO / LEON NEAL Fold sammen
Læs mere
Foto: LEON NEAL.

George Clooney sælger sit tequilamærke for milliarder

Hollywoodstjernen George Clooney har ramt den helt store jackpot, og denne gang er det ikke som blikfang i endnu en film.

Clooney har sammen med to forretningspartnere solgt tequila-mærket Casamigos i en handel, der kan være op til én milliard dollar - eller cirka 6,7 milliarder kroner - værd.

Det skriver Bloomberg News.

Køberen er Diageo, der er blandt verdens største producenter af alkoholiske drikke.

Clooney begyndte i 2013 at fremstille tequila sammen med Mike Meldman og Rande Gerber.

Casamigos er hurtigt blevet så stor en succes, at Diageo nu ønsker at få kontrol over mærket som supplement til sine andre tequilaer, Don Julio, DeLeon og Peligroso.

Købet er Diageos største, siden selskabet i 2014 betalte 3,2 milliarder dollar for United Spirits Ltd.

I USA er salget af tequila mere end fordoblet fra 2002 til 2015, viser en opgørelse fra brancheorganisationen Distilled Spirits Council.

Ifølge aftalen får Clooney og hans partnere i første omgang 700 millioner dollar for Casamigos. Beløbet kan blive spædet op med yderligere op til 300 millioner dollar afhængig af salget de næste ti år.

Det årlige salg af Casamigos vokser i øjeblikket med 40-50 procent, oplyser Deirdre Mahlan, der er chef for Diageo i Nordamerika, ifølge Bloomberg.

I år ventes der at blive solgt 170.000 kasser med hver 12 flasker af tequilaen, der bliver fremstillet i Mexico.

En flaske Casamigos koster i de amerikanske butikker mellem 45 og 55 dollar.

/ritzau/