Trump forbyder adgang for migranter uden sundhedsforsikring

Fra 3. november suspenderer USA adgangen for migranter, der ikke selv kan betale for deres sundhedsudgifter.

Præsident Donald Trump vil vinke farvel til migranter, der ikke kan forsørge sig selv økonomisk. Yuri Gripas/Reuters Fold sammen
Læs mere

Washington D.C.. USA's præsident, Donald Trump, suspenderer adgangen til USA for migranter, der ikke selv kan betale for medicinske udgifter eller er dækket af en sundhedsforsikring.

Det oplyser Det Hvide Hus i en erklæring, efter at Trump fredag amerikansk tid har underskrevet suspenderingen.

- For at kunne beskytte amerikanske borgeres ydelser, er migranter nødt til at være økonomisk selvforsørgende, udtaler Donald Trump i meddelelsen fra Det Hvide Hus.

Ifølge præsidenten vil migranter, der ikke selv kan betale for deres medicinske udgifter, belaste det amerikanske sundhedssystem så meget økonomisk, at det ikke vil være muligt at sikre amerikanernes sundhedsydelser.

Fremover skal migranter, der ansøger om visum til USA, inden for 30 dage efter ankomsten til USA kunne bevise, at de selv kan betale eller er dækket af en sundhedsforsikring.

Trump kalder ikke-selvforsørgende migranter for "en byrde" for amerikanske skatteborgere og sundhedssystemet.

Ifølge meddelelsen fra Det Hvide Hus har de samlede ikke-refunderbare omkostninger til sundhedsydelser oversteget 35 milliarder dollar hvert år de seneste ti år. Det svarer til godt 238 milliarder kroner om året.

Disse omkostninger omfatter de ydelser, som hospitalerne leverer uden at få pengene refunderet fra eksempelvis forsikringsselskaber.

- Et stort antal ikke-statsborgere har udnyttet vores gavmilde sundhedsprogrammer, skriver Det Hvide Hus.

Imens bliver det påpeget, at det længe har været et grundlæggende princip i det amerikanske immigrationssystem, at folk skal kunne forsørge sig selv.

I 1996 vedtog præsident Bill Clinton og Kongressen eksempelvis en lov, der gjorde det klart, at udlændinge "ikke skal være afhængige af offentlige ressourcer for at imødekomme deres behov".

Suspenderingen træder i kraft den 3. november. Det er ikke oplyst, hvor længe den varer.

Suspenderingen omfatter ikke personer, der er berettiget til asyl eller flygtningestatus.

/ritzau/