Trump: Folk vil have deres land tilbage. Og deres grænser.

Brexit: Den amerikanske præsident og vicepræsident er bekymrede for situationen i Europa, men Trump glæder sig over briternes exit.

Donald Trump og Barack Obama havde meget forskellige reaktioner på Brexit. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLO ALLEGRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, greb chancen og hilste britisk exit fra EU velkommen, da han besøgte et af sine store golf-komplekser i Skotland.

Den amerikanske præsident Barack Obama og hans vicepræsident Joe Biden meddelte, at resultatet ikke var, hvad de ønskede, men sagde, at Storbritannien fortsat vil være USAs tætteste og nærmeste partner både på det udenrigs- og det handels-politiske område.

»Storbritannien forbliver en vigtig hjørnesten i NATO-samarbejdet og i USAs udenrigs- sikkerheds- og økonomiske politik sammen med EU, der har gjort så meget for at skabe stabilitet, stimulere økonomisk vækst og fremme demokratiske værdier og ideer ud over Europa og resten af verden,« lød meddelelsen fra Det Hvide Hus for få timer siden.

Og demokraternes præsidentkandidat, Hilary Clinton, holdt sig også til de diplomatiske udtalelser om, at hun respekterer resultatet af briternes folkeafstemning, hvor det blev klart, at Storbritannien forlader EU så hurtigt, det kan lade sig gøre. Men hun benyttede også lejligheden til at gøre opmærksom på, at resultatet er skelsættende, og at følgerne af den lange britiske skilsmisse med EU kræver »en sikker hånd« i Det Hvide Hus. Underforstået at det er Donald Trump ikke.

Til gengæld malede Trump med den store pensel, da han åbnede et nyt golf-resort i Skotland. Han bød afstemningen velkommen, bød et »frit« Storbritannien velkommen og lovede, at han - hvis han bliver valgt ved præsidentvalget i november - vil fremme det britisk-amerikanske samarbejde.

»Jeg mener, at den britiske afstemning ligger i forlængelse af min valgkamp i USA. Folk er vrede og skuffede over de etablerede politikere. De ønsker grænser, og de vil have deres land tilbage,«, sagde Trump.

Under flygtningekrisen og under den finansielle uro omkring euro-samarbejdet har forholdet mellem USA og Storbritannien smuldret gradvist. Ganske vist besøgte Obama den britiske premierminister, David Cameron, i april, hvor han gav udtryk for, at han håbede, at briterne blev i EU. Men Tyskland og Frankrig har længe styrket deres positioner i Washington D. C. hos den amerikanske præsident, og det kan mærkes hos briterne. Især den tyske kansler, Angela Merkel, står højt på listen over folk, Obama holder kontakt med.

Om denne tendens vil fortsætte er uvis. Men folkeafstemningen i Storbritannien har endnu engang givet de amerikanske politikere en advarsel om, at der er et politisk tomrum. Men kilder i Det Republikanske Parti siger, at Trumps udmeldinger ikke harmonerer med republikanernes politik.

»Vi ønsker ikke isolationisme. Vi ønsker at være åbne over for omverdenen, og vi lukker os ikke om os selv, som Trump mener, at man skal gøre,« siger kilden