Trump-folk om plagiat-beskyldninger: »Er det ikke bare typisk?«

Havde Melania Trumps taleskrivere plagieret hendes tale? Det var konventet ligeglade med. De syntes, at hun havde den rette balance mellem en succesindvandrerhistorie og de konsevative værdier, republikanerne har.

Den amerikanske præsidentkandidat Donal Trumps hustru, Melania, er under anklage for at have holdt en plagieret tale ved Republikanernes konvent, fra en tale Michelle Obama holdt i 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEX WONG, PAUL J. RICHARDS

CLEVELAND: Den republikanske præsidentkandidat, Donald Trumps hustru, Melania, høstede enormt bifald, da hun optrådte på konventet. For det lykkedes for hende i sin tale at forene en række af de værdier, republikanerne sætter pris på - en succesrig indvandrerhistorie og så en fortælling om en kvinde, der står bag sin mand i et og alt.

»Hun har de rette konservative værdier, og det var dejligt at opleve hende på scenen,« sagde Susan Hampton lige efter talen, hvor enkelte medier var begyndt at tale om, at en del af talen var et plagiat fra en tidligere tale, som den amerikanske præsident, Barack Obamas hustru, Michelle Obama havde holdt ved konventet i 2008.

Spørgsmålet om plagiat eller ej var ligegyldig for de godt 2000 delegerede inde i Quicken Loans-sportarenaen, hvor det republikanske konvent bliver holdt i Cleveland i Ohio. For som Susan Hampton siger, så er det typisk for medierne at fokusere på den slags.

»Hun fortjener vores opbakning«

»De venstreorienterede medier har travlt med alt muligt i stedet for at glæde sig over, at vi vil få en præsidentfrue med egne amerikanske værdier. Hun har været en succes som indvandrer, og hun har støttet sin mand i et og alt, og derfor fortjener hun også vores opbakning,« siger hun.

Især et sted i talen beskyldes Melania Trump for plagiat. Det er netop afsnittet, hvor hun taler om, hvad hendes forældre har lært hende.

»Mine forældre har givet mig de værdier, at man skal arbejde hårdt for det, man ønsker livet. At du er ordholdende og gør hvad du kan for at holde dine løfter. At du behandler folk med respekt. At du viser værdierne og moral i det daglige. Det er den lære, man skal give videre til sin søn. Vi ønsker at give disse værdier videre til mange generationer. Ogt fortælle, at den eneste begrænsning til det (at opnå sine mål, red.) er dine drømmes styrke og din villighed til at arbejde for dem,« sagde hun til forsamlingen i Cleveland.

Især det sidste er blevet udlagt som en kopiering fra en tale, som Michelle Obama holdt til et demokratisk konvent i 2008, selv om Trumps talsmand, Paul Manafort, fejede plagiat-historien af bordet med et stort grin.

For at understrege sammenfaldene har New York Public Radio klippet de to taler sammen. Se det sjove klip via linket herunder:

»Der er ikke mange ligheder, kun et par ord. Det er helt almindelige ord og værdier, der er sat sammen,« sagde Manafort.

Det var republikanerne på konventet enige i. Pauline Johnsson fra Californien sagde efter talen til Berlingske, at den var vidunderlig, og at det var godt at lære Trumps hustru af kende.

»Hun har de samme værdier, og jeg kunne skrive under på hvert eneste ord, hun sagde. Det var så rigtigt,« sagde hun.

Er det ikke bare typisk?

Og selv om beskyldningerne om plagiat hang tung i luften over konventet efter talen, så var det ikke noget, der bekymrede tilhørerne alene af den grund, at de ikke kunne erindre, at Michelle Obama nogensinde har sagt det samme. Og hvis de kunne, så var de også ligeglade, for et af sidetemaerne på mødet er netop »mediernes manipulation med virkeligheden«.

»Er det ikke bare typisk. Nu har vi sådan en person som Melania, og så går folk op i, om hun eventuelt udtrykker de samme amerikanske værdier som andre,« som en anden talsmand fra Trump-kampagnen udtrykte det.

Under alle omstændigheder var det i en del af medierne hovedhistorien, og selv om Melainia Trump havde sagt, at hun selv havde skrevet en stor del af den, så har der været rigtig mange ind over talen. Hun har - som en Trump-talsmand udtrykte det - ikke skrevet den overhovedet, men havde - som alle gør - udtrykt en del tanker, som skulle med i talen, og så har hun fået forelagt nogle udkast. Også det endelige.

»Hun har formentlig aldrig nogensinde læst det, Michelle Obama har sagt på et konvent for længe siden. Det kan der så være en anden en, der har, og hvis det er tilfældet vil vedkommende blive listet ud af bagdøren ved passende lejlighed,« sagde Trump-kommentatoren Jeffrey Lord.

Han mente, at plagiatet efter hans mening er et problem, men at det næppe vil ramme Melania Trump selv, fordi alle ved, hvordan en sådan tale bliver til.

Og Melania Trump har selv været hamrende nervøs for talen, fordi hun ikke er en offentlig person trods sin modelkarriere. Hun hader offentlighedens søgelys, og hun var kendt som model for at være »kedelig« og gå hjem tidlig og sjældent gå i byen.