Trump fik en historisk lektion i Paris

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: IAN LANGSDON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var næppe et transatlantisk øje tørt, da årets 14. juli-parade fredag formiddag satte i gang ned ad Champs-Élysées i Paris. I spidsen for de omkring 3.700 fodfolk, 300 militærkøretøjer og 240 heste marcherede fem amerikanske soldater i uniformer fra Første Verdenskrig til minde om hundredåret for USAs indtræden i den blodige konflikt og dermed også, på længere sigt, i rollen som leder af den vestlige verden.

Imens gjorde Donald Trump på én gang bevæget og begejstret honnør fra sin plads som æresgæst ved siden af Emmanuel Macron. Og når den franske præsident havde inviteret sin amerikanske kollega på besøg i forbindelse med Bastilledagen, var det ikke mindst for at minde ham om den historie: om skæbne­fællesskabet på tværs af Atlanten og det særligt venskabelige forhold mellem Frankrig og USA, der går endnu længere tilbage i tiden.

Noget tyder på, at pointen gik hjem. I hvert fald kastede Trump sig på pressemødet efter de to statslederes politiske drøftelser torsdag eftermiddag ud i en lovprisning af den franske indsats under USAs uafhængighedskrig anført af general Gilbert du Motier de Lafayette, »hvilket mange mennesker ikke ved noget om«.

Efterfølgende indvendte en række amerikanske brugere af de sociale medier sarkastisk, at det nok især var præsidenten selv, der – indtil for nylig – havde været uvidende om en vigtig del af sit lands historie. Under alle omstændigheder var det næppe tilfældigt men udtryk for en særlig indrømmelse, at Trump nævnte Lafayette ved navn.

Da Macron for et års tid siden, længe inden nogen af dem var blevet valgt, under et møde angreb Trumps ideer om protektionisme og America First, skete det netop med henvisning til den franske general: »Monsieur Trump, glem ikke, at De skylder os Deres frihed og eksistens. Se på Deres historie, som er Lafayettes, som er vores,« tordnede den senere præsident ved den lejlighed.

Betyder Trumps implicitte mea culpa og hans generelle veltilpashed under ikke blot militærparaden men hele det godt 24 timer lange besøg hos Macron noget, når der skal laves realpolitik bag kulisserne?

I hvert fald skader det næppe. De to statsledere proklamerede på tors­dagens pressemøde, at de havde gjort fremskridt i det vigtige samarbejde om kampen mod terror og for stabilitet i Mellemøsten og Nordafrika, dog uden at gå i detaljer. Og i det ømfindtlige klimaspørgsmål åbnede Trump uventet en dør på klem med en kryptisk melding om, at »noget kunne ske med hensyn til Paris-aftalen«.

Om han blot lod sig rive med af den gode stemning, vil vise sig. Men hvis den amerikanske præsident accepterer at blive belært om historien af sin unge franske kollega, kan han måske også overtales til at ændre på sit pensum, når det handler om andre »fag«.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa